Happy sunday to all readers (ucapan tuk diri sendiri,haha)......
Ahad camni biasanya kena masak...tapi disebabkan penat mengemas rumah...so mak den la yg masak......menu hari ini (saja nak bgtau walaopun tak ditanya...haha) ialah sambal udang dan sayur petola.....i love to eat sambal udang....lagi2 kalo udang tu besar2........tapi bila mak dah siap masak.....tengok2 kecik jer udang nya....ek...napa kecik ni, tadi besar....ooo rupenya mak buang kulit dan kepala udang...."keras" mak cakap.....hehe.....
Bukan apa, kalo ada kepala dan kulit udang lagi best, lagi manis rasanya......i love to eat kepala udang...haha pelik tak....tkde la sampai kunyah kepala udang tu.....hisap2 manja je....then i must eat its kulit.....best!tapi kalo makan kat hotel ke (bila pulak aku makan kt hotel ni??)..kena la buang kulit kan...takkan main sebat je....tapi tengok gak la dengan sapa saya makan....hahaha...giler hipokrit!
Then tadi tengok Jalan2 cari makan,,,tetamu undangan si Aisyah Sinclair kata kalo makan kulit udang boleh mengurangkan kolestrol...so berita baik la untuk saya........kepala udang tu sendiri dah banyak kolestrol, so makan lak kulit udang yg boleh mengurangkan kolestrol...hmmm so dah balance lah kan.....hehehe.....
Teringat pula saya pada satu produk suatu ketika dulu yg mengandungi "chitosan"....chitosan ni diperoleh daripada kulit udang, ketam dan yang seangkatan dengannya....fungsinya untuk membuang lemak2 di badan...(untuk kurus la tu).....tak tau la ada lagi ke tidak produk tu...so kepada yg berbadan gempal tu, kalo makan udang tu jgn lupa makan kulitnya...hehe...jangan membazir...udang tu kan mahal, ditimbang dengan kulit dan kepalanya kan....hehe.....seorang my friend (Salmie Suhana (upm) nama dia) dia gunakan kepala udang untuk buat perencah mee goreng...hmm bagus jugak idea tu.....hehe....
No comments:
Post a Comment