Sunday, June 17, 2012

Debit card- Isi Minyak-oooo begitu rupanya...

Assalamualaikum w.b.t........

Hai...esok cuti.....yea!!Oooopp sama2 lah kita memperingati seterusnya insaf dengan peristiwa Israk Mikraj pada hari ini ye.........

Ok......awak (???) pernah tak guna kad debit (maksudnya kad ATM) untuk isi minyak di mana2 stesen minyak?mestilah pernah kannnnn......Sy ingin ceritakan pengalaman saya mengenai kad debit ini.......Sy mmg kureng sikit lah menggunakan teknologi yg canggih2 ni.....usually I akan pergi kaunter kt stesen minyak tu n bayar.........tp kdg2 minyak terpaksa di isi di kala saya tiada cash yg cukup dalam dompet......dan ada la 2 ,3 kali i guna kad debit untuk isi minyak iaitu yg ter latest sekali pada hari khamis lepas................tp kes ni baru sekarang i realize!!teruk betul la....

Dan nak dijadikan cerita....hari sabtu lepas i g keluar duit kat ATM, then i terkejut tgk balance duit I sgt sikit...(org takde byk duit kan.....bila jd kes cmni mmg terkejut giler ahhhh)........tp I sejuk kan hati lah kan...."mebi ade kuar duit tp lupa ni".....and harini baru I check account online......."ehhh why this happen ha?"tertera di transaction history..."PRE-AUTH DEBIT RM200" dua kali beb.....tp "PRE-AUTH REFUND RM 200" sekali jer....uwaaaaaaa........

Then I call bank yg berkenaan.....alhamdulillah dia menjawab dgn baik dan memberikan penjelasan.......actually mmg cmtu kalo guna kad debit untuk isi minyak....RM 150 deposit yg diambil sementara oleh syarikat minyak itu dan ditambah dgn jumlah RM yang nak diisi...biasanya dia akan refund semula dalam masa 2-3 hari....atau pun 7 hari........tp why 2 kali debit?I isi sekali jer pada tarikh sama.?,,Oo itu sebabnya mungkin yg pertama tu reject (cancel) then masuk kad kali kedua........ooo ok faham.......so kalo after 7 hari (Jumaat mgu depan) kalo tak refund lagi cmne?..."cik boleh call kami balik ok.......ooo ok faham lagi.........selamat duit den!

p/s: bole sekat had pre debit di kaunter ye.........

34 comments:

  1. kalau nk senang pakai cash ajer.. tak pon credit card.. sbb credit card akan update statement stp hujung bulan... so pergerakan deposit yg diambil oleh petrol station tuh xakan appear dlm statement bulan2...

    ReplyDelete
  2. salam..nasebla post anda sgt membantu saya, baru je isi myk kai debit kat mesin isi 30,cek kat maybank2u debit 200,ternganga sekejap...tq for ur info!! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asben saya pn penah kena dulu... pakai maybank debit card

      Delete
  3. salam..dah dpt duit balik ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam masa berapa hari awak dapat balik duit?

      Delete
  4. 10q 4r ur information,i pun dah kena mcm ini 7.12.13 i isi minyak rm 30 je,tapi i check kat bank hilang rm 200 i terkejut.
    than i ingat nak pi bank sebelum i ingat nak tanya google dulu mcm mana nak kembalikan duit i.i ingat tak perlu pi bank.

    ReplyDelete
  5. Berguna betol...baru past berlaku..,tetiba tgk akaun ade rm1 je tinggal...mau x terjerut leher ni...siap g tye lg kat kaunter pump minyak....then die org terangkan mcm u juga...

    ReplyDelete
  6. Sy pun terkejut giler check balance kat online.. first time guna kad isi minyak.. rm200 hilang.. baru la faham..tq :)

    ReplyDelete
  7. Kalo isi 2 kali dia tolak rm200 x 2 ke?
    Sbb ada deduction rm100, rm200 dua kali. Isian 3kali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye,,kena tolak,,,,,boleh refer kt staf sana tuk tukar limit,,,tp ape2 pun nnti duit masuk balik.....:)

      Delete
  8. Memang info u terbaik..hehe bru lepas tersedak tgk online banking pre autho debit rm200.....padahal dpt resit full tank fuel rm77 je.....

    Google : bgm guna debit kad di pam stesen...kuarlah blog ini

    Ps: guna 1st debit kad

    ReplyDelete
  9. Saya baru kena. Isi RM30. Dipotong RM200 × 2. Mana tak melopong... terima kasih sudi kongsi cerita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sama2...lenkali msti guna cash je kan....

      Delete
  10. ok.. baru kena tadi di petronas.. tel pihak bank tggu dlm tempoh 7 hari...

    ReplyDelete
  11. aduyaii....aku pun baru kena hari ni....sakit plak hati....yg ptg refund duit tu...

    ReplyDelete
  12. Setiap kali isi dia akn tolak ke?
    Macam hari2 isi n hari2 dia tolak? Cmtu ke?

    ReplyDelete
  13. Setiap kali isi dia akn tolak ke?
    Macam hari2 isi n hari2 dia tolak? Cmtu ke?

    ReplyDelete
  14. Setiap kali isi dia akn tolak ke?
    Macam hari2 isi n hari2 dia tolak? Cmtu ke?

    ReplyDelete
  15. Setiap kali isi dia akn tolak ke?
    Macam hari2 isi n hari2 dia tolak? Cmtu ke?

    ReplyDelete
  16. Saya pun baru gunam. Terkejut juga tadi.. sekali jumpa post awak ni.. syukuran.. tq

    ReplyDelete
  17. Saya pun baru gunam. Terkejut juga tadi.. sekali jumpa post awak ni.. syukuran.. tq

    ReplyDelete
  18. tekan preset dahulu.. (perkhidmatan ini tak da kat petronas) masukkan jumlah dahulu, lepastu, baru masukkan kad bila skrin mtk kita masukkan kad debit & loyalti kad

    ReplyDelete
  19. tekan preset dahulu.. (perkhidmatan ini tak da kat petronas) masukkan jumlah dahulu, lepastu, baru masukkan kad bila skrin mtk kita masukkan kad debit & loyalti kad

    ReplyDelete
  20. berapa lama bank akan refund balik?
    ..klu guna rhb?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i tak guna rhb...maybe sama jer kot 3-4 hari....boleh jer call bank tanya

      Delete
  21. setiap kali guna atau 1st time guna kena tolak RM200 ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap kali guna. amaun tu actually boleh adjust. kena tanya pekerja stesen minyak tu

      Delete
  22. Bermakna klu dalam akaun ada rm 50... X leh guna debit kad laa...

    ReplyDelete
  23. Hahahaha thank you laaa info ni. Mmg mmbantu. Nak menangis jgak laa tadi

    ReplyDelete
  24. Sy baru kena smlm..nk g bank kt petropump pergh rmi beratur..myk kelip2 dah..ank dah restless dkm kete..tpksa pki debit..bila nk kuar dt..whatttttt tggal brp helai je dt sy..😓😓..tq info..at least kurg stress..tp nk tggu mrk refund yg seksa..lg2 nk raya ni..

    ReplyDelete
  25. Sy baru kena smlm..nk g bank kt petropump pergh rmi beratur..myk kelip2 dah..ank dah restless dkm kete..tpksa pki debit..bila nk kuar dt..whatttttt tggal brp helai je dt sy..😓😓..tq info..at least kurg stress..tp nk tggu mrk refund yg seksa..lg2 nk raya ni..

    ReplyDelete
  26. Di sini kami nak share bagaimana menggunakan kad debit untuk pam minyak kenderaan tanpa di’pegang’ RM200 oleh pihak bank.

    Caranya;

    1. Klik PRESET pada skrin pam tersebut.

    2. Tekan jumlah nak di isi. Contohnya RM52.

    3. Masukkan kad bank tu.

    4. Tunggu kelulusan.

    5. Setelah lulus, keluarkan kad bank itu, masukkan pula kad PETRONMILES untuk kumpul point (sekiranya ada).

    6. Angkat pam dan isi seperti biasa.

    7. Sekiranya minyak kereta atau motosikal dah penuh sebelum sampai jumlah yang dah di’set tadi, letak sahaja pam itu pada tempat asal. Duit baki? Jangan risau, bank akan pulangkan 3 hari waktu bekerja berikutnya.

    8. Bila dah letak balik nozel pam tu kat tempat asal, jangann lupa ambik resit sebagai rujukan.

    ReplyDelete
  27. Oii aku paling lambat tahu ke ehhehehe adoi la pagi tadi duit da 2keping je bawa g shell. Lepas tu check balance duit kurang. Puas fikir mana guna, sekali kawan cakap memang deduct macam tu. Pastu aku tak puas ati aku google jumpa post ni. Kemonn baru gaji kot, gaji ciput. #prayforRM

    ReplyDelete