Thursday, December 27, 2012

Cerita tentang mak dan lobak, mane satu lagi sedih?

Assalamualaikum w.b.t........

Cerita tentang mak

Ketika ini memang tidak dapat dinafikan aku sudah jatuh cinta  suka dengan bos aku....alhamdulillah diorang semakin down to earth and very humble......tapi walopun aku dah suka, aku berharap aku dapat bekerja di tempat yg sama tetapi dengan management yg lain.....namun begitu, sebaliknya pula yg berlaku.......bekerja dgn management yg sama tetapi di tempat yg lain pula..........tapi syukurlah masih ada kerja.......

Tapi mak bagaimana?huhuhu sedihnya.......bukan aku takut tinggalkan mak sorang2 kt kampung ni...mak pun confirm tak takut tinggal sorang2.....tapi aku cuma kesian....mak tu dah la tk pandai nk bukak tv.....kdg2 bukak mangga pintu pagar pun tak dapat....dia mesti kejutkan aku kul 5 pagi kalo dia tak dapat bukak pintu pagar tu......lagi satu sape nak tengok kan dan ingatkan mak ttg appointment mak ke klinik yg tarikhnya sentiasa berubah-ubah tu?mcm mana pulak kalo mak nak telefon anak2 kalo ada apa2 masalah?ohhh tak itu mak boleh tahan org yg lalu depan rumah untuk dailkan nombor, then selamba suoh org tu balik......hmmm

Cerita tentang lobak

Tengok tak cerita Lobak kat tv9 mlm tadi?cerita ttg Bak (baktiar) yg mewarisi sikap arwah dia yg sukakan kuda.....bakatnya terserlah bila dapat menjinakkan kuda yg dijaga oleh abg dia di kandang kuda milik seorang pakcik.......kuda tu dinamakan Bak dengan Lobak sebab kuda tu suka makan lobak.....nak dijadikan cerita,rupa2nya pakcik tu adalah bapak saudara dia yg dah lama terpisah dgn ibunya.....sedih ke?yg sedihnya Bak ni ada sakit jantung....tak boleh penat......bila hajatnya kesampaian menunggang Lobak....dia terjatuh dan terus meninggal....tak sedih kan?hehehe...sebenarnya cerita tu sedih sgt tp tktau nak cerita....cuma yg nak diceritakan di sini, Bak tu adalah seorang pelakon kanak2 yg aku tak kenali.....debab budaknya...tktau mcm mane aku boleh suka tgk lakonan dia...berkesan.......part paling menyentuh perasaan bila mak dia (umi aida) marah Bak sebab tak basuh kasut sekolah....pastu Bak masuk bilik air basuh kasut tu sambil happy2 nyanyi lagu anak kampung....Bak ni selalu kompius tak paham nape mak dia selalu marah dia main dengan kuda, mak dia marah kalo dia berlari....padehal mak dia takut dia penat....sakit jantung kan tak boleh aktif......tp dia nak juga buat apa yg mak dia tak suka.......Bak...Bak.....bila Bak dah meninggal, mak dia bukan main suka lagi jaga Lobak....kenangan terindah buat dirinya........sedih tak??hehe....

Monday, December 24, 2012

Cerita2 saje....

Assalamualaikum w.b.t....

Alhamdulillah.........tinggal seminggu jer lagi kita bakal menerjah ke tahun 2013..in sha Allah......bg yg melalui pahit getir pada tahun ni...harap2 bersabar...perbaiki diri itu penting......kepada yg byk bergumbira tu...bersyukurlah selalu ye...semoga tahun depan lebih menceriakan diri anda lagi......

Bagi diri saya (??)...tahun 2012 mmg byk cabarannya....bermula dengan kes kemalangan pada bulan january sehinggalah saat ini..... masalah kerjaya (??), masalah cinta (tibe2 hahaha), masalah kendiri (apa maksudnye eh) dan macam2 lah lagi.....tp bak kata omputih...life must go on.......yeah teruskan...teruskan.....Allah kan ada......:)

Ok sebenarnya nak citer pasal jabatan animal...animal?..hehe...pada suatu hari staf dari jabatan animal telah datang ke sebuah syarikat pengeluar daging lembu terkemuka tanah air (hahaha,,,jgn lah menyampah...ayat jer tu...)syarikat itu biarlah saya namakan sebagai syarikat DDD (dot dot dot)....:)

Staf dari jabatan Animal (JA) datang nak beli daging....kata mereka....daging tu nanti nak hadiahkan kepada pelawat yg datang di tempat mereka.......staf di DDD terkejut lah kan, bukan ke JA ade lembu sendiri...boleh sembelih sendiri....tapi kalo customer nak beli....DDD jual jer la......bagi daging striploin 2kg....

Tapi selepas tu baru staff DDD terfikir......JA ni tak takut ke dgn keracunan kuprum...bukan ke mereka yg keluarkan laporan melalui seseorang bahwasanya lembu di DDD berisiko tinggi untuk mengalami keracunan kuprum dan boleh membahayakan kesihatan manusia kalo memakannya?mungkin makan babi lebih selamat dari makan daging lembu DDD.....

Tapi kenapa diorang pulak yg beli daging kat DDD?......nampak sgt la laporan itu palsu kan....

Kot ye pun nak jatuhkan orang yg bersalah...jangan lah sampai kita pun buat salah.....Fikir2 kan......


Sunday, December 16, 2012

Senggugut petanda subur

Assalamualaikum w.b.t,....

Hujan mula turun......alhamdulillah.......Sambil mendengar deraian hujan atas atap aldeck ni...update blog sekejap......hehe

Pernahkah anda mendengar dan mengalami senggugut?'Penyakit' ini dialami oleh kaum hawa sahaja okeh, bukan lelaki.......Sakit di bahagian perut di saat2 hampir haid atau ketika haid....ia adalah fenomena biasa untuk setiap wanita terutama di kalangan remaja dan anak dara......penyakit ini akan hilang sebaik melahirkan anak (selepas berkahwin okeh).......tetapi terdapat juga perempuan yg dah beranak ramai dan tidak lagi melahirkan,mengalamai senggugut.....tidak melahirkan lagi bermaksud 'family planning' atau kematian suami.....

Sebelum ini saya fikir mereka2 yg mengalami senggugut adalah mereka yg bermasalah untuk mendapat zuriat...tetapi selepas menonton rancangan Semanis Kurma pada Khamis yang lepas bertajuk "Perempuan tanpa rahim", pemikiran terus berubah......Melalui panel Prof Madya Dr Harlina Haliza Siraj, perempuan yg sering mengalami senggugut adalah perempuan yg subur!!

Ini kerana senggugut adalah kesakitan biasa di saat pengeluaran darah haid.....ia adalah NORMAL....apabila mereka berkahwin,mereka akan mudah pregnant (sebab subur).....ketika mengandung, darah haid tidak keluar lagi kan, jadi mereka tidak mengalami senggugut...(itu yg orang kata lepas kahwin senggugut hilang)....yg tidak NORMAL adalah orang yg tidak pernah senggugut......ini kerana darah haid yg keluar mungkin sebahagiannya melalui dinding luar rahim dan akan menyebabkan penyakit2 lain........

Jadi kepada yg selalu mengalami senggugut...jangan lah risau k......oops satu lagi info, istilah rahim jatuh (untuk yg belum berkahwin) kerana mengangkat barang2 berat juga perlu dihapuskan...rahim jatuh biasanya terjadi kepada wanita yg telah beranak ramai........ok sekian.....


Wednesday, December 12, 2012

Mahalli pun berlakon gak?


Assalamualaikum w.b.t.....

Mari kita hiburkan hati yg duka dan lara kerana pasukan bola sepak negara kita mendapat layanan yg takde kelas kat Bangkok (Piala AFF Suzuki Semi-Final) dgn menonton video Apek berlakon jadi pengawal keselamatan warga Nepal...Mahalli pun ade gak....hehe..."Apak".....citer ni ada part 1 & 2........



Tuesday, December 11, 2012

Mahalli Jasuli:Piala AFF Suzuki

Assalamualaikum w.b.t.....

Wah tajuk....!Adalah sangat pelik apabila aku bercakap tentang bola...haha..

Sekarang ni tengah sibuk orang bercakap ttg bola....Piala AFF (ASEAN Football Federation) Suzuki......Suzuki tu jenama permotoran terkenal yg men 'sponsor' kot pertandingan tersebut,,,,haha sorry la eh tak berapa arif ttg bola2 ni...........Piala ini juga dianjurkan 2 tahun sekali dan peserta terdiri daripada pasukan bola sepak negara2 Asia Tenggara........pasukan negara kita merupakan juara pada 2010....

Macam mana aku terjebak dengan kesah bola ini adalah....apabila anak2 buah ramai kat rumah (time cuti sekolah kan) semua nak tgk TV1 (perlawanan Malaysia-Singapura)  pada 25 Nov 2012 yg lalu.....so aku pun tengok la (tv pun satu jer kat rumah)......walaupun time tu permainan ntah ape2 ntah....sampaikan terpaksa tukar2 channel tengok TV3....time tu rancangan "Tunggu Sekejap" yg host dia Awie tu ke udara kul 9 mlm......sebelum ni mmg tak minat langsung tgk bola.....tgk keputusan jer biasanya.......

Tapi dalam perlawanan tu, ada satu wajah yg sangat "menangkap" kami di rumah....yeah,,,,Jersi No 2 Mahalli Jasuli......why?hehehe.....muka dia sebijik mcm jiran aku sebelah rumah.....anak2 buah aku panggil dia "Apak" (maksudnya pakcik).......jadi perlawanan yg hambar tu kami seronokkan dgn panggilan "Apak" kepada Mahalli yg dilihat sebagai pemain yg cekap dan pantas mengejar bola.......serius....dia bermain dgn baik dan byk membantu dalam pasukan walopun dalam perlawanan pertama tu  dia merupakan pemain gantian........(erk betul ke ?)hehe.....

Dan disebabkan "Apak" la aku mula mengikuti perlawanan2 seterusnya dalam Piala AFF Suzuki.....dan semakin excited apabila Apak berjaya menyumbat satu gol dalam perlawanan menentang Indonesia pada 1 Disember 2012...tahniah Apak, walopun aku rasa dia cuma nak pass bola tu kat orang lain.....tapi terkena tiang gol dan masuk....tahniah tahniah tahniah!!sebagai pemain yg pantas dia dilihat seperti mempunyai byk peluang untuk cuba menjaringkan gol, tapi mungkin inilah taktik dalam pasukan......hmm mungkin la kan......

Meneruskan minat terhadap Mahalli....setelah dirisik2...dia dilahirkan pada 2 April 1989.....muda lagi.......harap2 dia bakal menjadi pemain yg terbaik satu hari nanti........Kalo tengok gambar kat facebook...dia ni ada degree...UPM....kot.......alhamdullillah...berpelajaran tinggi rupanya......hehehehe......(sorry kalo tersilap ok)

Harap2 juga Malaysia bakal menjadi juara Piala AFF Suzuki 2012 nnti....masih terlalu awal untuk meneka nasib pasukan Harimau Malaya.....tambah pula corak permainan ada pasang surutnya....cewah...hehe...kepada mereka yg suka mengkritik tu.....jangan la bg tekanan kat pasukan kita......cuba korang main,,,lagi teruk agaknya...haha.......

Go Mahalli go!!Golllllllllllllllll!!




Wednesday, December 5, 2012

Hanya yang kenal dapat memahami

Assalamualaikum w.b.t........

Hari ni 5 Disember 2012.....Selamat hari lahir ditujukan buat sahabat baik saya Isda.....Dia juga merupakan orang yg rajin meninggalkan komen di blog ini....semoga hari ini memberikan kebahagiaan buat dia untuk selama-lamanya.....

Hari ni terasa seperti hari yg panjang di ofis......semalam dan isnin, time camni dah smpai tampin dah ni......hehe bahagia betul kalau hari2 dapat keluar awal........

Hari isnin yg lepas pegi servis kereta kat perodua tampin.....selalunya g servis kat bengkel2 biasa je.....tapi bila kereta tu dh bunyik ek ek ek.....terus hantar perodua........

Sampai jer kat perodua tampin, ada sorang customer servis dh sengih2......perempuan ok!ooo rupanya dia masih ingat ttg keretaku........biasalah kan...before servis mcm2 lah di tanya.....and soalan last sekali..."ada apa2 masalah lagi tak keta ni?"maksud dia selain daripada servis....jawab saya "ada!"......terus dia "gulp"....belum pun cakap apa masalah yg lain...dia cakap cmni...."biasalah kereta lama kan.....mmg banyak masalah....kalau tak repair kang...lagi masalah..."

Hehehe........mmg kalo kereta saya sedang bermasalah, pasti akan saya hantar ke perodua...sebab perodua lah tempat kelahiran kereta saya...haha (memang lah kan)..dan kebanyakan bengkel biasa pasti malas nak repair......kata diorang....takde spare part la.....barang mahal la.....susah nak bukak la....macam2....dan kalo ada bengkel yg sudi buat pun, pasti akan ada lebih banyak masalah selepas itu......jadi perodua adalah tempat terbaik walaupun mula2 diorang kata siap dalam 1 jam setengah.....tapi rupa2nya 3 jam setengah!syukur lah mereka sediakan biskut jagung, air dan rancangan astro...ops ade lagi..... WiFi free.....hehe.....

Satu lagi sebab kenapa saya hantar kereta ke Perodua......servis lebih terjamin.....kita boleh komplen kalo tak puas hati.....barang2 pun senang dapat....dan diorang tak pernah kata TIDAK atas semua aduan......sebab dah tentu diorang yg keluarkan kereta tu kan....diorang jer lah yg faham kenapa jadi begitu dan begini.......kan........tapi time ada masalah je la saya hantar situ....tak dapat selalu de...Mahal beb!Kalo setakat tukar minyak hitam tu....hantar jer la kt begkel yg dekat2 ngan rumah...hehehe....

Tuesday, December 4, 2012

Hati yang tersentuh

Assalamulaikum w.b.t.......

Alhamdulillah....kita dah meniti bulan Disember 2012.....alhamdulillah kita masih bernyawa di saat ini.......belajar mengucapkan alhamdulillah.....segala puji bagi Allah....atas segala kurniaan-Nya.....Ya, saya katakan saya sedang belajar mengucapkan, membiasakan hati dan lidah mengucapkan alhamdulillah selepas melepasi sesuatu perkara..........salahkah saya turut mengajak anda membiasakan diri mengucapkan alhamdulillah....walaupun mungkin anda dah lama membiasakannya?Saya sebagai manusia memang sering lupa dan lalai dalam melalui kehidupan...tapi ini bukan bermakna saya tidak pernah mengucapkan syukur @ alhamdulillah atas segala kurniaan-Nya....membiasakan diri mengucapkan alhamdulillah maksud saya adalah seperti........cth:.selepas sampai ke pejabat dengan selamat, selepas selesai mandi, bangun daripada tidur, selepas selesai memasak, selepas dapat shopping, selepas dapat gaji............mengucapkan alhamdulillah kepada perkara2 yg saya rasa ramai manusia terlupa untuk ucapkannya................adakah saya terlalu jahil dalam hal ini??

Saya berzodiak Cancer, which shows that I am very emotional person.....ya, saya memang seorang yg beremosi.....

Menjadi manusia yang lebih baik adalah impian semua orang Islam.....kdg2 saya menonton rancangan2 keagamaan di kaca tv......apabila anda menonton rancangan yang dibarisi dengan host dan panel bergelar ustaz @ ustazah, what do you expect them to talk about?tentulah satu kebenaran kan.....kecuali jika anda anti kepada ustaz tersebut atau anda lebih hebat daripada dia......maksudnya kalau dia seorang ustaz..mungkin anda bergelar ulama'........apabila saya menonton sesuatu rancangan bercorak keagamaan sudah tentu saya ingin mengetahui apa yang mereka sampaikan dan seterusnya menambah ilmu pengetahuan saya dalam sesuatu hal........

Suatu malam saya menonton rancangan Halaqah di TV9 dengan tajuk Doa...panel yang dijemput adalah Ustaz Muhammad Kazim Alias.....host adalah Ust. Badli Shah..........Dalam kata2 aluan, host ada menyebut tentang saat Allah menciptakan bumi dan bumi bergoyang tidak stabil.......anda boleh saksikan disini. Berlaku dialog begini di dalam penceritaan ttg saat bumi diciptakan:

 "Tapi Ya Rabb, adakah yang lebih kuat daripada semua itu (gunung, api, air dan angin)?" Malaikat bertanya lagi.
"Ada! Iaitu nafas hamba-Ku yang berdoa kepada-Ku. Kerana sesungguhnya doa itu mampu mengubah takdir-Ku." Demikian Allah SWT menjelaskan..(Hadis Qudsi).
Hadis tersebut bukannya menunjukkan kelemahan Allah dalam penciptaan bumi...tapi menunjukkan kehebatan-Nya dalam mencipta bumi. Bumi adalah tempat untuk manusia melakukan kebaikan dan menggunakan segala yang Allah anugerahkan....gunung, air, angin, api semuanya sangat berguna kepada manusia.......Allah mahu kita semua bersyukur dengan kurniaan-Nya.....Allah tak mahu kita hidup di bumi yang kosong..Allah lengkapkan bumi dengan segala benda yang berguna.....dan keutamaan hadis ini adalah untuk menjelaskan bahawa DOA itu sangat penting dalam kehidupan manusia...ia adalah perantara antara manusia dan Tuhan mereka.......Allah itu Maha Mengasihani....dan Allah sentiasa memakbulkan doa hamba2-Nya......
Hadis tersebut seperti menyuntik semangat saya untuk terus berdoa dengan bersungguh-sungguh....tambahan pula saya sedang melalui kekaburan ttg hala tuju hidup saya......lalu saya berkongsi ttg hadis tesebut di facebook melalui artikel iluvislam di sini
Namun saya bersedih apabila ada umat Islam mempersoalkan kesahihan hadis tersebut...seolah-olah dia lebih berilmu daripada orang yang menulis dan menyebarkan hadis tersebut.......tapi siapalah saya untuk menegur dia....semoga Allah berikan dia petunjuk dan hidayah.....

Friday, November 30, 2012

Jika diberi pilihan

Assalamualaikum w.b.t.....

Jika  diberi sesuatu pilihan terhadap sesuatu perkara......sudah tentu kita hanya memilih salah satu daripadanya......Mana mungkin kita boleh memilih kesemuanya sekaligus......Jika pilihan pertama kita gagal, ketika itu barulah boleh kita memikirkan tentang pilihan seterusnya..........Adakah kita menyesal dengan pilihan yang pertama?Tidak....kita bukan menyesal....tetapi kita telah menyedari bahwasanya pilihan pertama itu seharusnya diperbaiki supaya kita dapat mencapai apa yang kita mahukan........

Jika kita terpaksa membuat pilihan dalam masa yang singkat, apa yang perlu kita dahulukan?Kepentingan untuk diri sendiri atau orang lain?Menjaga kepentingan orang lain adalah satu perbuatan yang mulia, tapi haruskah kita mengabaikan diri kita?Bagaimana pula membuat keputusan yang mampu membahagiakan kedua-duanya?

Sesungguhnya pemikiran kita terhad, kita tak mampu membuat pilihan secara tepat untuk jangka masa panjang selama-lamanya...Wajib untuk kita menyerahkan segala perjalanan urusan kita kepada Yang Maha Esa, tidak kira ketika kita tenang atau buntu, lemah atau kuat, senang atau sukar mahupun gembira atau duka...Namun tidak bermakna kita tak perlu berusaha......Perancangan Allah itu lebih baik....apa yang perlu kita lakukan adalah berusaha menuju kepada perancangan yang telah diaturkan.......Mana mungkin tidur sepanjang masa boleh membawa kita ke syurga, walaupun dengan tidur kita selamat daripada melakukan maksiat dan sebagainya?

Saya sedang berfikir, tentang pilihan yang saya ada......Mohon kepada Dia, supaya menunjukkan saya pilihan yang telah ditetapkan....Agak sakit jika saya tersilap, tapi itulah manusia, dan itulah kehidupan!Bagaimana nak rasa sakit, kalau tak pernah jatuh?kan........


Wednesday, November 28, 2012

Tak tau nak kata apa....aduhaiiiii manusia

Assalamualaikum w.b.t........

Suasana nyaman...alhamdulillah........

Hari ni bangun pagi kul 540 am......bukan bangun.....terkulat2 nak bangun sebenanrnya.......pusing sana pusing sini....akhirnya bangun gak gosok baju....eh tak la gosok tudung je......setakat g keje pakai t-shirt takyah la nak gosok sangat.....hehehe

Kul 6 lebih masuk la bilik air.....wt pe lagi kan...mandi...basuh kain...tgh2 mandi tu tepon rumah berbunyi....."erk sape lak kol pagi2 ni?ni mesti ade emergency ni",,,so cepat2 la kuar bilik air angkat phone....."hello....acik ado rumah tak?"...."saya jawab "mak takdo...g surau.....ada apo kak?"ye, suara itu kukenali....anak jiranku.........(bukan sebelah rumah tau)...."akak kat hospital ni....buleh tak tolong posan kak mak ko nnti?".....saya kata "boleh...."....."suruh dia g mah akak,bgtau mak akak, tepon rumah tu lotak tak boto (betul) kot...akak kol2 tak dapek....."...."ha ye lah"...kata saya.......pastu saya pun masuk bilik air balik menyambung mandi.........tk lama lepas tu tepon berdering balik........then jwb la kan......pastu..."mak ko dah balik lum?"...."lum lg kak..." saya kata.....dia kata..."takpe la...nnti jgn lupo tau ckp kat mak"...."ok".......dalam hati saya berkata...ni mesti kes emergency ni.......ekceli kakak tu temankan kakak dia kat hospital sejak semalam...kakak dia jatuh sebab terpijak lantai licin.....so tangan patah......maybe dah nak kena operate ke apa la tu kot yg dia risau sgt mak dia tak angkat phone tu........

Lepas habis mandi, mak pun balik......dan tepon berdering lagi.....mak angkat dan ckp "ha yo lah"......terus mak g umah makcik tu....belum kul 7 pagi lg time tu.......dalam hati saya "penting sgt nmpaknya urusan tu.......

Dalam kul 7 pagi...makcik tu (mak kepada kakak itu) pula dtg rumah......bertanya la secara lanjut kepada mak saya ttg anknya...(oo mungkin anak dia tkde hand phone  so dia tak dapat kol balik)....tepon rumah dia mmg sengaja dicabutkan wayar sejak mlm tadi sebab hujan lebat petir lagi...mak saya pula rupanya pesan kat anak dia (yg lain) yg lalu kat depan rumah kami tadi.......tu yg makcik tu bergegas dtg rumah........nampak semakin tragis kesah ini kan?harap2 la semuanya selamat....

Balik daripada tempat kerja ptg tadi...saya terus tanya mak.....dapat tak akak tu telefon mak dia?dia nak apa?then mak jawab cmni...."nak suruh mak dia bawak kan lemang kalo datang melawat kat hospital nnti"

saya (dalam hati)..."ek elehhhhhhhh...ingatkan penting la sgt....!huh!!


Tuesday, November 27, 2012

Sekejap sekejap

Assalamualaikum w.b.t,,,,,

Hari ni hari yang paling membosankan di ofis........huh, taktau nak buat ape............bos ade pulak tu.......so buat2 la menaip kat pc....padehal baca blog orang.......

Tapi pagi2 bila sampai jer terus kemas opis...sapu2...mop lantai....cuci tandas.....(eh keje ape aku ni)....saje je buat keje cleaner...tu tanda protes sebenarnya....sebab cleaner selalu tak datang @ datang lambat..........hah, amik ko....bila dia sampai kul 8 pagi, dia taktau nak buat ape....hamik ko lagi.....geram pulak aku.....hehehe....ok la tu kan...daripada dok depan pc je...lebih baik menjalankan aktiviti yang boleh mengeluarkan peluh......kan baru sentuh ttg sedentary life?hehe...(tibe2)....

Walaubagaimanapun, Sekejap2 yang nak disampaikan di  sini adalah ttg hujan.....sekarang kan musim hujan....balik kerja tadi sepanjang perjalanan tu sekejap hujan sekejap tak ujan....subhanallah.....kebesaran Allah kan....mula2 drive bukak tingkap (konon nak jimat minyak la...fresh air gitu)....then eh tetibe ujan...cepat2 tutup tingkap........then tak ujan...bukak balik tingkap...ujan...tak ujan....camtu la sampai lah dekat umah...tak ujan........terus makan rambutan kuning yg terhidang kat garaj (???)hehehe...

Tu je.......hehe...have a nice day to everybody!!


Monday, November 26, 2012

Sedentary life

Assalamualaikum w.b.t,,,,

Wah....makin banyak kali pula men 'update' blog di ofis ye....hehe...today is Monday......atau pun Isnin...Isnin biasanya dikaitkan dengan mood yg malas untuk bekerja.......lebih2 lagi kalau bos tak ade....(bos pun malas la tu gamaknya)....haha.......

Apa benda yang kita buat yg tak malas?hmmm...depends on individual......maybe shopping...itupun kalau ada duit.......travelling.......juga melibatkan duit....semuanya duit....dari mana datang nya duit?tentulah hasil titik peluh bekerja kan?jadi kenapa malas bekerja?(soalan untuk diri sendiri...hehe)....Ada ke aktiviti lain yang tak melibatkan duit?hmm mungkin tidur............tidur memang menjadi rutin harian untuk kebanyakan orang (bukan orang kebanyakan) untuk mengisi  masa terluang (apabila takde duit)......Tapi kadang2 kalau ade banyak duit pun,orang masih gak suka tidur....sebab dah penat seharian atau sepanjang minggu bekerja.......inilah yang dikatakan sebagai "sedentary life" atau gaya hidup bermalas-malasan................tidur=malas...ooppsss salah......sepatutnya macam ni BANYAK SANGAT TIDUR=MALAS.....

Betul tak kalau korang takde apae nak buat....korang akan tidur....kan kan?

Jadi bagaimana untuk menghapukan sedentary life ni?gantikan tidur dengan....jogging,senaman,mengemas rumah,menjalani kelas agama,kelas ilmu dan menjaga budak (??)......hehe...jangan malas2 ok.......bila banyak tidur,,,nanti cepat gemuk....kalo lepas makan terus tido la....kalau tak makan...tidur jer,,,,kurus ler jadinya.......itupun kalo bila bangun tidur tak cari makanan...haha...apa2 je la.....

Wednesday, November 21, 2012

Selamatkan Palestine


Assalamualaikum w.b.t


Mengapa Palestine begitu istimewa dan berharga di hati setiap orang Islam?Mengapa kita perlu membantu mereka?Walau kita tak mampu dari segi kekuatan, harta benda dan kuasa...tapi kita masih mampu berdoa, bukan?Sila rujuk khutbah Jumaat di bawah yang telah dikeluarkan pada tahun 2010 oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia...



Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
“SELAMATKAN PALESTIN”
(11 JUN 2010 / 28 JAMADILAKHIR 1431H)
Sidang Jumaat Yang di Rahmati Allah, 
Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa serta melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita mendapat keberkatan hidup di dunia dan di akhirat. Mimbar pada hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk: SELAMATKAN PALESTIN".


Sidang Jumaat Yang di Rahmati Allah, 

Palestin telah melalui sejarah yang panjang dalam tamadun manusia dan menjadi rebutan kepada tiga agama, iaitu Islam, Kristian dan Yahudi. Namun demikian Palestin mempunyai kedudukan yang istimewa dihati setiap muslim sejak zaman berzaman. Keistimewaan Palestin ialah kerana di dalamnya terdapat masjid al-Aqsa. Masjid ini mempunyai lima keistimewaan iaitu, pertama : menjadi salah satu daripada tiga masjid paling suci selepas masjidil Haram Mekah dan masjid Nabawi Madinah, kedua: kiblat pertama umat Islam, ketiga: masjid yang kedua dibina atas muka bumi selepas 40 tahun pembinaan masjidil Haram, keempat: tempat berlakunya Isra’ Mikraj dan kelimanya: masjid al-Aqsa menjadi harta waqaf umat Islam sepanjang zaman.


Kezaliman yang dilakukan oleh rejim Zionis kepada rakyat Palestin bermula dalam tahun 1948 apabila wujudnya negara haram Israel dibumi Palestin dengan pertolongan negara Barat terutamanya British dan Amerika Syarikat. Apa yang sebenarnya berlaku di Palestin bukanlah isu-isu kemanusiaan semata-mata tetapi lebih daripada itu. Ia melibatkan isu menyayat hati kaum muslimin apabila kezaliman Zionis yang menghina akidah umat Islam, rakyat Palestin diseksa, dizalimi dan dibunuh seperti haiwan dan bangsa Palestin diaibkan, dimalukan secara terbuka kepada masyarakat dunia tanpa mendapat pembelaan sewajarnya. 

Berdasarkan pemerhatian mimbar dan penganalisis politik antarabangsa kerajaan zionis Israel adalah kerajaan yang kebal, berada diatas undang-undang antarabangsa dan boleh bertindak sesuka hati kerana ia dinaungi oleh kuasa barat. Firman Allah SWT dalam surah an-Nisa' ayat 157:


Maksudnya: " Maka dengan sebab mereka mencabuli perjanjian setia mereka dan mereka kufur akan ayat-ayat keterangan Allah dan mereka membunuh Nabi-nabi dengan tiada suatu alasan yang benar dan mereka berkata: hati kami tertutup. Bahkan Allah telah memeterai hati mereka disebabkan kekufuran mereka. Oleh itu mereka tidak beriman kecuali sedikit sahaja diantaranya. "


Sidang Jumaat Yang di Rahmati Allah, 

Sejak penubuhan negara Israel hingga kini iaitu 60 yang lalu, rejim Zionis sedang berusaha keras untuk menghapus bersih bangsa dan tamadun Palestin. Pada tahun 1969 puak Zionis membakar masjid al-Aqsa yang suci. Usaha terus dibuat hingga ke hari ini untuk meruntuhkan masjid dengan beransur-ansur menggali terowong-terowong dibawah masjid al-Aqsa supaya masjid ini runtuh dengan sendirinya. Tapak masjid ini akan digantikan dengan kuil Yahudi Haikal Sulaiman. Pada masa ini masjid ini masih dikepong dan hanya umat Islam yang berumur 45 tahun keatas dibenarkan solat di masjid ini. Di saat ini juga masjid-masjid lain di Palestin telah ditukar menjadi kelab malam, panggung wayang dan kandang-kandang lembu.

Bumi Palestin dinodai. umat Palestin dinafikan haknya. Rakyat Palestin menangis kesedihan kerana mereka yang serba kekurangan dari semua sudut, berlawan dengan sendirian untuk mempertahankan masjid al-Aqsa dan wilayah-wilayah yang ditakluki oleh rejim Zionis. Dalam perkembangan terbaru pula rejim Zionis sedang melakukan kepungan dari darat dan laut di semenanjung Gaza supaya penduduk Gaza mati dalam kelaparan. Sesungguhnya kekejaman Zionis pasti akan berterusan dan tiada penamatnya kecuali rakyat Palestin berlutut kepadanya.
Apa yang memeritkan tatkala masyarakat Islam seluruh dunia menghantar misi bantuan kemanusian melalui darat dan laut kepada rakyat palestin, rejim Zionis menghalang serta melakukan pembunuhan keatas sukarelawan yang terlibat dalam misi kemanusian tersebut. Mimbar merasa kecewa dengan kekejaman yang menimpa kepada usaha misi ini kerana apa yang dilakukan oleh sukarelawan ini merupakan sebahagian daripada usaha dakwah yang merentasi sempadan agama, bangsa dan negara.
Walaupun negara-negara Islam dan Arab yang mempunyai penduduk yang ramai mengelilingi negara Israel tetapi rejim Zionis yang disokong kuat oleh kuasa besar barat agak sukar dikalahkan. Walhal negara Israel adalah kecil dan penduduk yang sedikit. Rejim Zionis berpegang kepada kitab Talmud dalam menghapuskan bangsa Palestin. Manakala pemimpin Arab dan Islam pula tidak merujuk kepada al-Quran menghadapi Zionis. 
Di manakah maruah umat Islam?. Inilah diantara bahaya dan kesannya apabila umat Islam terlalu bergantung, berlutut dan melobi dengan kuasa-kuasa besar dan bukannya kepada Allah SWT. Sikap ini perlu dibebaskan daripada jiwa kita dan kita wajib membantu rakyat Palestin dengan apa jua cara tindakan. Firman Allah SWT dalam surah al-Hujuraat ayat 10:


Maksudnya: “Sebenarnya orang yang beriman itu bersaudara maka damaikanlah di antara dua saudara kamu itu; dan bertakwalah kepada Allah agar kamu beroleh rahmat.”

Bantuan kepada rakyat Palestin boleh dimulakan dengan berdoa kepada Allah SWT sehinggalah memberi tekanan-tekanan yang boleh menyebabkan rejin Yahudi dihalau keluar daripada negara Palestin. Berdasarkan pedoman sejarah Islam, tentera Islam pernah berjaya menewaskan kubu kuat puak Yahudi dalam peperangan Khaibar pada tahun 7 Hijrah. Dalam peperangan itu Rasulullah SAW memimpin tentera Islam seramai 1,400 orang tentera mengepung selama 10 hari. Tentera Islam diketuai Saidina Ali berjaya menewaskan pertahanan Yahudi dan mereka menyerah kalah.

Sidang Jumaat Yang di Rahmati Allah,

Mimbar ingin merumuskan , insaflah dan sedarlah bahawa Umat Islam wajib bersatu padu mempertahankan Islam dan tidak bergantung harap kepada bantuan orang bukan Islam untuk menyelamatkan maruah Islam. Sikap tidak peduli umat Islam tentang persoalan akidah, ibadah, syariat dan akhlak akan menjerumuskan umat Islam dibawah telunjuk Zionis dan pakatan mereka. Pemimpin dunia Islam perlu bangkit dan memberi sokongan kepada segala usaha untuk menyelamatkan saudara seagama demi mempertahankan Islam dan tanah air. 

Mimbar juga mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada sukarelawan kemanusian Gaza samada yang beragama Islam atau bukan Islam atas usaha yang dilakukan dengan mengumpul bantuan dan dana serta sanggup berkorban nyawa, tenaga bagi membantu penderitaan dan menyelamatkan rakyat Palestin. kita berdoa agar mereka diberi kekuatan berpanjangan untuk meneruskan misi kemanusian ini. Sesungguhnya misi ini telah membuka mata masyarakat dunia tentang kekejaman rejim Zionis. 

Mimbar juga menyeru seluruh umat Islam agar menghulurkan segala bentuk bantuan dan menyokong pertubuhan-pertubuhan Islam dalam misi kemanusian Palestin . Firman Allah SWT dalam surah al-Maidah ayat 78:
Maksudnya: " Orang kafir Yahudi dari Bani Israel telah dilaknat (di dalam Zabur dan Injil) melalui lidah Nabi Daud dan Nabi Isa Ibni Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan menceroboh. "

Wednesday, November 14, 2012

Awak yg kata "bila dua jiwa dah sebati,susah nak dileraikan"

Assalamualaikum w.b.t....

Istanbul Aku Datang!!hehehhe....its a malay film...which is kalo saya ajak kawan2 sy tonton,diorang mesti tanknak........kwn2 sy tgk citer omputih je,,,,huhu...

Tapi citer ni mmg best.....rugi sape tak tonton....nanti akan jumpa dialog seperti di atas....cerita yg tak membosankan, romantik dan kelakar........kalo anda diberi pilihan untuk berkahwin, dgn bf yg dah bertahun2 anda kenal atau dgn someone yg baru sahaja dikenali....yg mane satu pilihan anda?huhu...susah...susah....hanya hati yg mampu membuat keputusan.....

Hero adalah Beto Kusyairi si "muka statik tapi ada jiwa"....hehehe...ada lg tak lelaki stok mcm beto?haha just kidding.........heroin nye Lisa Surihani.....best best best....

p/s:harga tiket wayang RM13??mahalnye....huh, dah lamo tak tengok wayang, mcm culture shock pulak!

Friday, November 9, 2012

Funny Friday

Assalamualaikum w.b.t..........

Salam hari Jumaat...(erk bukan ke lepas maghrib dah kira hari baru?hehe....)....

Hari ni hari yg pendek di opis....biase la hari jumaat kan....tolak 2 jam rehat tengahari..tolak lagi masa melepak.....berapa jam je la yg tinggal untuk bekerja.....hehehe....

Pagi tadi buat training untuk staf.....yg ramainya lelaki.....kalo dah nama nya lelaki kalo dapat berkumpul ramai2..hmm benda yg serius pun boleh jd tak serius kan.....sabar je la......by the way, saya selalu ingatkan diri saya sendiri...supaya menghargai orang lain di sekeliling walau pun orang tu perangai dia sangat menyakitkan hati kita.......kerana apabila orang itu telah tiada,kita akan rasa kehilangan sesuatu dan hidup jadi kurang serinya........hmm berbalik kepada kesah training tu...ada la satu part yg nak kena terangkan tentang penggunaan 'face mask' dalam food industry......then saya tanya soalan..."ok sape tau apa kegunaan face mask?"hmm biase lah lelaki kan.....masing2 menjawab.....ada jawab cmni..."untuk menghalang bakteria masuk ke mulut"...ok la tu...."untuk halang kawan kita terbau mulut kita"...hmm ok la tuuuuuuu....."tiba2 sorang lagi ckp cmni...."satu lagi...untuk halang gigi **** (nama orang) daripada terjatuh"....erk adoiyaiiiiii...oo ok **** ada pakai gigi palsu....sabar je lah den!**** senyummmmmm jer.....

Kesah kedua....pergi lab@makmal........alkesahnya makmal ni dikatakan ada "penghuni".......tapi saya tak pernah terkena lagi....mintak2 dijauhkan la.....biase la kan...kalo masuk bilik mane2...bagi salam...."Assalamualaikum..."then my kawan said.."ish,ko ni...kang ade pulak yg menjawab...hehehe saje la tu nk takutkan orang......tibe2 saya rasa macam ade bunyi2 dekat ngan peti ais......belakang peti ais tu pulak ade tirai kaler biru yg agak jarang.....nampak mcm ade bayangan kepala binatang di situ....binatang yg saya maksudkan adelah seperti anjing atau serigala (???)...maklumla keje dalam hutan kan.......

Saya pun cakap ngan my friend..."eh kak, bunyi ape tu?(merujuk kepada bunyi tadi)...kakak tu kata "bunyi apo pulak..."pastu saya ckp lagi..."kak, tu ape tu kak?(merujuk kepada bayangan kepala haiwan tadi).....kakak tu cemas.....dan saya turut cemas bila melihat kakak tu cemas......tibe2 dia keluar ambik selipar dan terus lari.......dan saya pun cabutttttt (tak ambik pun selipar...dah ler pinjam selipar orang)......adoiiiiyaiiii.......pastu panggil pk guard......pk guard check2.....then kata "takde ape pun........pokok la kat belakang tu"....erk pokok ke??hahaha

Blik keje..sambil2 drive gelak sensorang teringat kesah "face mask" dan "pokok"...gelak tau...bukan senyum....harap2 tkde orang nampak.....dan semasa menulis di blog ni pun masih lagi gelak2...hahaha....nasib baik mak den tido......hehe.....

Thursday, November 1, 2012

KPMG is stand for what?

Assalamualaikum.....

Wah ngantuknya.....sambil2 ngantuk ni update la blog kejap...(hahah)First time update blog kat opis.....hehe...

Selasa hari tu my opismate cakap....."Semalam ada orang dari KPMG datang"....erk KPMG?APE TU?

oOO ok...sebuah financial firm....ok....

Tapi KPMG stand for what?

Kata my kawan "entah Kebun Pak Malau Ggirl kot",.....hahahaha...sewel nye orang....

Bukan lah....KPMG stand for: (akhirnya jumpa kat wikipedia)

K= Klynveld
P= Peat
M = mARWICK
G= Goerdeler

Nama2 4 orang partner yg terlibat dalam penubuhan sarikat...

nmPAK TAK TULISAN TAK TERurus?ngantuk!

Monday, October 29, 2012

I miss you too.......

Assalamualaikum w.b.t.....

Tajuk yg sangat annoying kan?Hehe......Bukan ape....bila buka blog, ada certain2 blog (termasuk la blog kawan2 kan) yg sangat menjadi kegemaran untuk di baca.....salah satu blog yg saya suka baca adalah blog Dr. Halina. Dah sebulan dia tk update blog....dan harini tibe2 dia update dgn tajuk "I miss u"....untuk dia punye blog readers la kan.....so I pun copy la tajuk dia...hikhik....tkde maksud ape2 pun...Owh kenal tak Dr. Halina?Lerrr tak kenal?Wife Angkasawan Negara kita la......G ler jenguk2 blog tu...best tau...hehe....

Tapi mana satu lagi best...kita rindu kat orang atau orang lain rindu kat kita?Hmmm...of course la yg no dua tu kan......Kalo kita yg rindu kat orang..itu seksa....rindu tu sakit...kan?kan?

Kalo saya merindui orang...biasanya saya akan rindu kat arwah abah,kat anak2 buah,kat kawan2, kat kesah silam (erk silam?).....

Kalo rindu kat arwah abah tu...mesti time tengah ada problem....sebab biasenya kalo arwah abah masih ada, dia akan bagi nasihat yg positif...abah selalu puji2 saya...ermmmm....kalo tengah ada problem, kalo tak bgtau abah pun, dia boleh detect...hehe.....ada sekali tu tengah sakit gigi yg teramat sangat......I tak bgtau sape2 pun.....tibe2 abah tanya.."sakit gigi ke?pipi tu nmpak bengkak?"....erk saya tak nmpak pun pipi tu bengkak sebenarnya.....hmmmm......time tkde duit pun ingat kat abah gak,,,,hikhik......sekarang bila abah dah tkde, rase mcm tkde sape pulak yg memahami diri ini...huhuhu.....Ye lah kan...bukan semua orang nak dengar isi hati kita,,,,dan bukan dgn semua orang kita boleh bercerita......Kalo lah blog saya ni tidak dibaca walau oleh seorang reader pun, saya tetap tkkan meluahkan isi hati ni secara keseluruhan....I never trust anybody, even though my cat (if i had)......hehe...

Kalo rindu kat anak2 buah tu,,,biasenya rindu kt yg kecik2 jer,,,,,yg dah besar2 tu buat sakit hati jer,,,haha....

Kalo rindu kat kawan2 + kesah2 silam.....tu rindu kat masa2 seronok tgh belajar, hidup sendiri....erm biaselah kan kalo dok jauh dari keluarga...mcm2 benda nak dibuat.....dan buat apa2 dgn kawan2 mmg lah best sgt2.......sekarang ramai yg dah kawin n beranak pinak...yg single dok jauh pulak...ermm....takpe lah...

Ok, korang rindu kat sape? Selamat berindu-rinduan.....hehe.....

Sunday, October 21, 2012

Judu Tom Yam Seafood

Assalamualaikum w.b.t,,,,,

Pagi tadi pergi pasar......nak beli bahan mentah nak masak la kan......pastu ade sorang Pakcik ni...(pakcik bermaksud seorang lelaki yg dah berumur..) cakap cmni......."den nak boli apo ni....?ni buleh tak judu ngan gulai ikan tenggiri ni?"sambil dia ambil dan tunjuk kacang buncis kat peniaga tu..(judu bermaksud lawannya/nak matcing kan sesuatu lauk dgn sesuatu lauk yg lain)....then peniaga tu cakap..."buleh cik....buleh...."hehehe rajin pakcik tu g pasar beli lauk....sama mcm arwah abah aku dulu....huhuhu...rindu kat arwah abah......

Balik dari pasar....aku siap2 kan bahan nak masak...harini ahad so my turn lah masak kan...hari lain mak yg masak........nak masak tomyam seafood...alahaiiii seafood nye cume udang + sotong je plus sayur2 lah kan......pastu pikir nak judu ngan ape ek ....telur dadar ke?then,,,siap2 kan bahan untuk telur dadar.....tapi bila tom yam dah siap...rase mcm tk best jer nak judu kan ngan telur dadar..takkan lah nak bg mak lunch dgn telur dadar...kalo dinner takper gak....adenya mak aku membebel kang....pastu bukak peti ais tgk ade terung...hmmm buat terung masak itam lah...........(pepandai je bg nama resepi....)

Bahan2 untuk buat terung masak itam ni senang jer.....

  1. terung yg panjang tu
  2. cili api (7-9 biji)
  3. ikan bilis...(jgn sikit sgt)...jgn pakai kiub ikan bilis ye...
  4. bawang merah
  5. bawang putih
  6. sos tiram
  7. kicap manis
  8. Garam
Cara membuatnya:

  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih n cili api.......kalo nak pakai cili besar pun boleh gak...tumbuk sekali ikan bilis tp ikan bilis tk payah lah hancur sgt
  2. Tumis bahan2 yg telah ditumbuk td sampai naik bau
  3. Masukkan terung yg telah dipotong kecil2....nak potong dua jer pun tkde hal.....biar sampai terung hampir kecut
  4. Masukkan sedikit sos tiram......kacau biar sebati.....
  5. Masukkan kicap sesedap rase....jgn sampai itam sgt........
  6. Masukkan sedikit air..(untuk memastikan terung masak secukupnya)
  7. Garam secukup rase
  8. Bila dah sebati...dan warna itam telah menyerlah serta terung pun dah masak...angkat le dan tuang kan ke dalam mangkuk.....
Nyummmyyyyy....best nye makan ngan tom yam seafood.....

Alhamdulillah mak pun tak membebel.....

Wednesday, October 17, 2012

Tidak Boleh potong kuku dan rambut sebelum Hari Qurban

Assalamualaikum w.b.t.....

Hari Raya Haji/Qurban akan tiba tak lama lagi iaitu pada 26 Oktober 2012....Hari ini 17 Oktober bersamaan dengan 1 Zulhijjah..............(erk korang dah mohon cuti ke?Saya dah....hehehe)

Sesiapa yang berniat untuk buat Qurban pada hari raya haji tahun ini....hati2...dimana salah satu amalan yang perlu dilakukan adalah DILARANG MEMOTONG KUKU DAN RAMBUT bermula pada 1 Zulhijjah......DILARANG bukan bermaksud hukumnya DIHARAMKAN.


Sabda Rasulullah: Jika telah masuk 10 hari pertama bulan Zulhijjah dan salah seorang antara kamu semua ingin menyembelih korban, janganlah memotong rambut dan kukunya walau sedikit. (riwayat Muslim di dalam Sahihnya no: 1977).

Larangan memotong rambut ini termasuk juga mencabut mahupun mencukur atau apa-apa cara yang boleh menghilangkan segala jenis rambut dan bulu di badan. 



Bagi mereka yang sengaja mahupun tidak sengaja memotong kuku ataupun rambut sebelum melaksanakan ibadah korban, memadai dia memohon keampunan kepada Allah dengan bersungguh-sungguh. Dia tidak dikenakan fidyah (tebusan atau denda). (di copy daripada sini.)


Tapi kenapa ya?

Jawapan mengenai sebab-sebab larangan memotong kuku dan rambut, menurut bekas Mufti Saudi, Sheikh Abdul Aziz bin Baaz (Fatawa Islamiyyah 2/316) bahawa :

"Hikmah larangan ini ialah apabila seorang itu ingin menawarkan korban, dia seolah-olah menyertai jemaah Haji didalam salah satu ibadat Haji - dengan kata lain mendekatkan dirinya kepada Allah swt dengan menyembelih korban, dia juga menyertai beberapa ciri-ciri Ihram, iaitu dilarang memotong rambut dan sebagainya." (Di copy daripada sini.)

Namun perlu difahami bahawa ibadah Qurban perluu dilakukan dengan ikhlas dengan penyerahan semata-mata kerana Allah. Larangan dalam ihram juga perlu dipatuhi semata-mata kerana Allah dan tidak perlu ditanya mengapa dan kenapa larangan tersebut. Sudah tentu banyak hikmah yang Allah berikan kepada hambaNya yang patuh dan ikhlas kepada suruhan dan laranganNya.

Sunday, October 14, 2012

abbreviation for "example"

Assalamualaikum w.b.t........

Today I want to speak about abbreviation for "example"...hahaha speaking pulak....kan best kalo dapat speaking english berabuk (??)...boleh la aku jd pengacara ke.....translator ke.....hehe...angan2....

Abbreviation bermaksud singkatan atau selalu orang panggil "short form".....sebagai contoh dalam bahasa melayu...contoh = cth, dalam bahasa inggeris, example = ???....mula2 ingatkan ex...tapi mcm pelik jer bunyi nye...seriously mmg dah jarang guna abbreviation kecuali untuk sms...kalo sms biase lah kan...main hentam jer....bahasa pun semakin teruk.....

Then, try google....apa dia abbreviation yg betul untuk example......owh...ok.....ia adalah e.g.

Kenapa e.g.?

Ia diambil daripada bahasa Latin yg bermaksud exempli gratia. Biasanya e.g. akan diakhiri dgn etc. etc dalam bahasa Latin adalah et cetera yang bermaksud "and other things" atau "and so on" atau "dan lain2" dalam bahasa melayu nye lah......

Jangan guna i.e. untuk example.

i.e. bermaksud id est yang boleh dgunakan untuk "that is". Jangan keliru ok........

Thursday, October 11, 2012

Cara Menulis Resume

Assalamualaikum w.b.t....

Khas untuk jobseeker.....pencari kerja....yg belum ada kerja...yg nak tukar kerjaya....nak kerja di tempat yg lebih best atau sebagainya.....kalau anda dah ade kerjaya yg mantap, kerja tetap bertaraf swasta atau kerajaan pun kena ambil perhatian...mane tau kot2 tibe2 diberhentikan kerja ke (opss jgn lah cmtu ek)....

Cara penulisan resume yg baik (actually dpt daripada jobstreet....tp tk bleh tepek terus kat sini...kang kena saman pulak...):


  1. Resume tak perlu di label sebagai "Resume" ke "My Resume"...tak payah ok!tak perlu apa2 label....
  2. Gambar sgt perlu...WAJIB.....supaya orang ade "feel" nak baca resume tersebut......gambar tu pulak hendaklah formal (ukuran passport)...bukan gambar mcm kat facebook.....bukan gambar korang yg tengah pegang kucing ke...tgh berteduh di bawah pokok sena ke...JANGAN!-(sesuai dgn jawatan)
  3. First page and second page mesti ada maklumat2 penting seperti talent skill, pencapaian terbaik, kriteria yg ada pada jawatan yg ingin dipohon serta kekuatan personaliti....jgn lupa letak anda seorang yg bermotivasi tinggi serta bersemangat....org2 yg mcm itu diperlukan untuk bekerja!
  4. Untuk butiran peribadi...tk perlu letak personal data byk sgt...yg penting dan related dgn jawatan jer letak.....contoh bilangan anak ke...ketinggian,berat,tk yah letak ok....tp kalo nak jd model ke artis ke.....kena la ltk berat dan tinggi kan.....
  5. Off course kena letak alamat dan no telefon n emel...supaya senang untuk dihubungi
  6. Untuk ruang education background....perlu letak grade untuk setiap level.......kalo mintak kerja taraf executive...tk perlu letak pencapaian masa sekolah menengah dan rendah......tulis tempoh belajar di universit @ kolej......pencapaian terbaik
  7. Language skill.....perlu rate kan berapa...contoh....english...writing :9....
  8. Working experience.....tulis nama company lama, jawatan yg disandang, deskripsi tugas.....bermula dgn kerja sekarang diikuti dgn kerja2 terdahulu....pastikan pengalaman kerja anda ada hubungan dengan kerja yg ingin dipohon.....
  9. Kalo ade pengalaman kerja yg bertahun2 lamanya...pastikan tulis working experience dulu sebelum education background........(nampak tk pengalaman tu lebih penting berbanding tahap pendidikan?)
  10. Sila tulis sumbangan anda kepada peningkatan company....atau kerja2 yg dah anda buat...yg ada hasil membanggakan....tulis sesuatu yg unik ttg anda...supaya org tertarik nak ambil anda bekerja...
  11. untuk deskripsi tugas...tak perlu tulis kerja2 harian......summarize kan jer....
  12. Kalo dh lama bekerja tu...tk yah la nk tulis co-curiculum activity.......itu kalo nak mohon sekolah asrama ke..baru fisrt time keje ke...boleh la.......byg kan kalo dh 10 tahun kerja...tibe2 dlm resume ada lak "Hari Sukan Sekolah-lari 100 m..."lawak!padahal sekarang nak lari 20m pun tak larat...
  13. Kena tau bidang kerja yg ingin dipohon....masukkan elemen2 yg ade kene mengena je.....contoh kalo nak minta kerja berkaitan bidang memasak...tk perlu la cerita pasal hal sukan....
  14. sekarang ni byk company yg guna 'digital database' untuk pilih resume terbaik untuk diteliti...jd penting untuk kita masukkan "keywords".....perkataan berkaitan dengan apa yg majikan cari perlu ada dalam resume anda......
  15. Jangan nomborkan resume anda...(tak perlu mukasurat)
  16. Pastikan resume nampak bersih....tk yah a nak corak2 ke ape....
  17. tkyah tulis resume panjang2.....
  18. untuk tambahan.....ceritakan lebih ttg pencapaian dalam kerjaya,value system, what makes you special, buku yg anda baca(jika berkaitan),tujuan hidup anda atau apa saja yg boleh menjadikan anda pilihan terbaik!
Pendek kata Resume perlu ada ini:
  • gambar
  • contact info
  • summary -your strength,qualification,skill,years of experience
  • career objective
  • working experience
  • education background
  • skill
  • additional info
  • reference (min 2 person)-optional...
Ok,,,,selamat memperbaiki resume.......selamat mendapat kerja!!

Sunday, October 7, 2012

Aku, Dia dan Tong Sampah

Assalamualaikum w.b.t,,,,,

Hows's your weekend?great?alhamdulillah....hehe.....Di hari ahad yg mulia ini (mcm baca teks ucapan pulak)..saya meluangkan sedikit masa untuk mencoret kesah yg telah lama saya pendamkan...hahah....

Setiap kesah cinta tu mesti menarik kan?Ini tentang kesah cinta atau lebih tepat digelar cerita komedi romantik di TV9 pada Rabu yg lepas...setelah di google, tarikhnya (tak ingat daaaa) adalah 3 oktober....9 mlm...What i love in watching drama kat TV9 (bukan citer ni jer)....bagi saya cerita melayu di TV9 biasanya lain daripada yg lain....(mana taknya kalo ko tkde ASTRO kan...)hehehe.....apa yg lain.....maksudnya...kalo dalam drama tu org marah...tk semestinya digambarkan dengan cara menengking, kalo sedih tak semestinya menangis....cmtu lah lebih kurang...tp tak semua la......antaranya citer Skizo, Si Tudung Tweet, Janji Jujur Sepi,Amarah Hawa dan lain2...(biaselah kalo dh tak ingat kan mesti kena letak "dan lain2"...)

Berbalik kepada cerita Aku, Dia dan Tong Sampah mengesahkan cerita cinta 2 insan yg di mana tong sampah menjadi penyebabnya,,,,,,,(glemer ko tong sampah).......kalo ikutkan nama "tong sampah" tu sendiri dah melabelkan sesuatu yg tkde harga...tp mcm mane boleh dijadikan kesah cinta?menarik bukan??cehwahhh.....

Pelakonnya Beto Kusyairi dan Siti Saleha...Beto Kusyairi saya kenali (?) ketika dia berlakon drama Cita dan Cinta bersama Sharifah Amani...erm tk ingat ler TV berapa......lakonan dia selambe jer....muka statik tp ada jiwa (perghh hebat tak ayat?)...haha

Ok...nak baca sinopsis ke?kalo saya punya sinopsis...rengkas jer...(anda dinasihatkan google sinopsis tersebut dan baca di web yg lain)...

Cerita mengesahkan Sharnaz (Siti Saleha), seorang pendiam dan tak pandai bawa diri yg digambarkan oleh bekas boifrennya....baru putus cinta.....akibat putus cinta tahap kronik, dia tak mampu untuk melupakan bekas kekasihnya Hazwan....

Bagi melupakan Hazwan, Sharnaz ingin membuang semua surat2 cinta yg pernah diberikan oleh ex-bf dia.....ketika dia berkira2 "nak buang ke tak ni" di tepi tong sampah, tibe2 tak jadi n terus nak pusing nak balik rumah lah konon...tp terlanggar pulak Amir (Beto) yg berniat sama untuk membuang surat cinta bekas girlfriend dia......bila dh terlanggar tu...surat pun jatuh dan dh bertukar....Sharnaz bwk balik surat Amir, Amir buang surat Sharnaz.....(tp Sharnaz tk jd nak buang surat dia kan?)....ermmm.....panjang pulak nak citer....cmtulah sinopsis dari sudut saya...haha....jadi semuanya bermula di situ......bagaimana? Saksikan sendiri di tonton.com.my......hahaha (mode tak sabar nk goreng nugget buat minum petang).....


Monday, October 1, 2012

Lembu dari Australia tak boleh disembelih di tempat terbuka ketika menjalankan ibadah korban tahun ini

Assalamualaikum......

Apa Reaksi spontan anda ketika membaca tajuk di atas?


  • terus tanya "kenapa pulak"
  • kalo sembelih gak camne?ade diambil tindakan ke?
  • Abis nak sembelih kat mane?
  • kenapa??
  • ade aku kesah?lembu tetap lembu,,,,,menepati hukum hakam penyembelihan cara islam dah cukup....
Sebenarnya pihak kerajaan Australia telah mengeluarkan surat berhubung kepada perkara di atas...omputih ni kan naluri perikemanusiaan mereka sgt tinggi.....diorang takkan izinkan apa sahaja jenis haiwan dianiaya.....perkataan 'dianiaya' pada mereka mungkin berbeza dengan pandangan kita orang Malaysia....sembelih cara iSlam dikatakan kejam sebab guna pisau, kalo diorang guna kaedah stunning tidak pulak dikatakan kejam...begitulah alkesahnya.....

Seperti kita tahu....Australia merupakan pengeluar terbesar daging/ternakan lembu....tak kira la lembu daging atau tenusu....sebab tu banyak negara lain yang mengimport daging dari Australia kerana negara2 lain tidak mampu menjadi pengeluar yg boleh memenuhi permintaan daging negara masing2.....

Kebiasaannya pihak yang berkenaan dari negara Australia akan datang ke negara pengimport untuk melihat sendiri bagaimana haiwan2 mereka 'dilayan'.Jika berlaku 'penganiayaan' nescaya penghantaran lembu akan dihentikan ke negara tersebut...mereka sgt tegas dalam hal ini.....

Berbalik kepada tajuk di atas...arahan berkenaan dikeluarkan selepas pihak Australia telah melihat video penganiayaan lembu mereka di negara Indonesia pd hujung tahun lepas......Ok, video itu mmg kejam (ye sgt kejam, bukan mcm sembelihan kat negara kita).....Oleh itu kerajaan Australia telah menetapkan lembu yg dieksport dari negara mereka hanya layak disembelih oleh mereka yg bertauliah dan penyembelihan dilakukan di rumah sembelih yg diiktiraf........kat Malaysia ni...kat mane ade rumah sembelih?jabatan veterinar mmg ade rumah sembelih...tp saiznye kecil dan tak tau lah pulak kalo ia memenuhi piawaian....hmm so kt mane lg rumah sembelih yg diiktiraf?jengjengjeng....mungkinkah di sebuah lokasi di Gemas itu?(Ala yg selalu keluar kat tv kalo berita pasal lembu ke,,,pasal politik ke.....taktau ke)...Ok, saiznya mungkin tidak cukup untuk menampung kuantiti lembu untuk dikorbankan pada hari raya haji nanti sebab ia cuma mini abattoir........

Lembu Australia pula mmg menjadi pilihan untuk ibadah korban sebab saiznya besar,,,,dagingnya sedap,lebih lembut berbanding daging lembu tempatan negara kita...kalo arahan tak dipatuhi...hmmm mungkinkah orang yg mengimport lembu itu akan berhadapan masalah?hmm mungkin jugak...tak jalan lah bisnes diorang...lepas ni kena import daging jer dari australia...tk bleh import lembu lagi dh...mungkin lah....teori saya sahajae....

Dari aspek agama Islam sendiri.....semua haiwan sewajarnya mendapat layanan yg baik daripada manusia....dan untuk penyembelihan,antara kaedahnya pisau yg digunakan perlulah tajam supaya penyembelihan lancar,pisau jgn diasah dihadapan lembu2 lain yg tak disembelih,penyembelihan itu pun tak boleh dilihat oleh lembu lain....dan yg penting penyembelih itu bersih dari 'kekotoran',memalingkan lembu ke arah kiblat dan membaca bismillah ketika menyembelih....

Satu lagi..negara kita mmg memerlukan pusat ternakan dan penyembelihan lembu/haiwan ruminan yg besar dan kalau boleh biarlah byk bg menampung permintaan daging negara......dan biarlah projek2 seperti itu diterajui oleh mereka yg pakar dan telus.....mane tau kita boleh jadi lebih baik daripada negara Australia...hmmm.....fikir2 kan....

*tibe2 pasal lembu*

Sunday, September 30, 2012

Mencari Kerja Kosong

Assalamualaikum.....

Wahh sgt penat online hari ini...dah lame tak online lelama mcm harini...tetibe tadi laptop terpadam...ape ntah silapnye....syukur sekarang dh ok balik,,,,,

Sebenarnye niat online tu nk cari kerja kosong...tp mende lain pulak yg dibuatnya...agaknye sebab tu la laptop ni 'hang' secara tibe2...haha....

Then, baru jer beberapa minit td search kerja kosong kat mudah.com.my.....kerja mmg lah byk...tp yg sesuai tu,,,huhuhu...susah nk cakap...bukan memilih sgt tp kita sendiri tau kebolehan dan kekurangan diri kita kan....tibe2 sekarang dh jatuh cinta dgn kerja dalam food industry.......huihuihui....

Biase lah kalo apply online kan,,,senang jer main klik2...tp tiba2 kat satu iklan tu diorang mentioned "Please don't apply if you are not serious to...."..aper ntah ayat penuh dia..tp maksudnya...kalo sesaje mintak tu tkyah la nk apply.....tetiba aku tk jadi nk klik button "apply" sebab terpikir pulak...."serius ke nak mintak keje lain ni?"...(mcm lah kalo ko klik kat "apply" tu ko terus dapat keje tu kan,,,perasan!)...hahahahaha...

Hmm...ikutkan hati mmg nak tukar kerja ni,,,,rasa sakitttttt jer hati ni keje kat current work place ni,,,,adoiiiiii...takper cuba2 je cari keja yg lain yg tak sebut mcm iklan yg tadi tu...cubaaaa jer dulu....wish me luck...please....mane tau ade rezeki boleh la blah dari sini....(tp Allah Maha Mengetahui apa yg Dia aturkan untuk kita,aku masih bersyukur berada di sini..)

Erk sesapa ade keje kosong kt mane2 tu(kalo boleh area negeri sembilan) hehe...bgtau la ek....tima kasih...

Wednesday, September 26, 2012

Thumbprint.....Ini bukan cip yang rosak....jari yang rosak.....

Assalamualaikum w.b.t......

Setiap manusia mempunyai pusaran yg berlainan pada ibu jari.......dan kini cap ibu jari(thumbprint) menjadi asas utama dalam pengenalan diri manusia....eh ibu jari je ke?jari2 lain cmne?hmm ok fikirlah sendiri...hehe.....

Cara pengambilan cap ibu jari bagi manusia adalah sangat mudah....letak jer ibu jari kat tempat pengimbas...dapat ler kesan....(ye la bukan kau yg cipta alat pengimbas tu kan,mestilah ko cakap mudah)....hehe....pengenalan diri manusia menggunakan thumbprint bermula seawal tahun 1903....dan mula glemer pada abad ke-20...(ko percayalah sgt cakap den,semak sendiri ok...kat muzium..haha).....dan sekarang ni memang teramatlah glemer penggunaan thumbprint.....even untuk sahkan kehadiran anda ke pejabat......tujuannye...nak mengelakkan staf punch kan kad kehadiran orang lain...(biasalah tu kan,esspecially orang keje kerajaan,,,ooopppsss)...so dengan penggunaan thumbprint,,ade ke yg boleh tipu....nak tak nak kena la g print sendiri kan...(ala boleh je,lepas thumbprint,balik umah jap,,,g minum dulu ke...pastu baru masuk opis...)haha...

Tapi dalam ramai2 manusia,ade jugak yg bermasalah dalam imbasan thumbprint ni kan....tak tau kat mane silapnya...alat pengimbas belum cukup "power" atau disebabkan penggunaan losyen,sabun dan sebagainya...atau manusia jenis itu lebih istimewa.....

Al kesahnya harini bawak mak g bank...bank yg pertama.....mula2 tunggu angka giliran...."aduhai lamanya diorang ni...ape lah yg dibuatnye kat kaunter tu.....ee apesal lah pempuan tu wt keje lembap sgt ni...."tiba2 angka giliran di sebut.....biaselah kan...diorang mintak ic mak n nak cap ibu jari......."eh tak dapat kesan lah wan"kata pempuan yg aku baru kutuk tadi....hhaha......"try lagi sekali"....erm tak dapat gak....cip (kat ic) yg rosak agaknye ni....nanti tukar ic ye........dia guna pemadam pensel gores2 kat cip kat ic mak....then try lagi........tak boleh gak......mak aku dh penat dah berdiri kat kaunter tu.....dalam hati aku..."mesti orang lain yg tengah tunggu giliran 'bengkek' jer ngan kitorang yg lama kat situ."...haha lagi.....ok try lagi.....tak boleh gak ni.....ni bukan cip yg rosak ni wan...jari yg rosak ni....."hah?"nak tersedak aku dengar.......mak pun cakap "jari pulak yg rosak??yo lahhh cmtu pulak...tkyah la tukar ic yo".....hahahaha...pastu ape ntah yg pempuan tu buat...tiba2 boleh pulak......kekekeke...(eh dia tkde rase bersalah ke ckp jari mak aku rosak?kalo mengelupas ke ape ke boleh lah ckp cmtu kan...ish ish....)

Terus ke bank yg seterusnya....urusan yg sama....cara yg sama....tp orang yg kali ni tak mintak thumbprint byk kali.... 2 kali jer....pastu dia tanya...."memang tak boleh kesan eh?"....segera aku angguk kepala....pastu dia siap cakap..."ye lah dah lama guna..."mak gelak2 jer....ehhhh kurang ajar tau ckp cmtu kat mak aku....yee la mak kan dh tua....kalo cakap kt aku cmtu tkper lah jugak....ish!tp kan nape dia tak masukkan ic mak kat alat pengimbas tu?bukan ke kena 'connect' kan ibu jari ngan ic?ehhh pelik la....kalo tak masuk ic mmg lah tk bleh kesan kan....aduhai...lantak lah...asalkan urusan selesai...hehe....chow....




Tuesday, September 25, 2012

Puisi Pelangi

Assalamualaikum w.b.t....

Terasa nak buat puisi.......ok ambik mood sambil tgk citer Sirrun di TV9.......tajuk ape ek.....ok Pelangi....

Pelangi
Indahmu tak mampu kugapai
Namun sinarmu membiaskan kebahagiaan
Walau hanya mampu kutatap

Keindahan itu andai dapat kugenggam
Pasti tidak akan kubiarkan kau hilang
Akan ku jejakimu
Agar bahagia menjadi kekal

Pelangi
Andai biasan kebahagiaan itu seketika cuma
Ku inginkan kau hadir selalu
Agar hari-hari yang aku lalui
Tidak lesu dan bermaya

Aku berdoa
Mimpiku bertemankan keindahanmu
Supaya malam yang aku tempuhi
Mewarnai siang hari nanti.....

Pelangi!!!! (jerit macam Azura!!!!)...haha.....

Ok tak...?Ok lah tu,,,,,,



Thursday, September 20, 2012

Politik pejabat

Assalamualaikum w.b.t....

Cuaca yg cun tak mmpu meredakan gelodak di jiwa..ceh ceh.....

Hmm,,,runsing,,,,memikirkan apa yang akan terjadi bulan ini.....adilkah dunia melepaskan beban itu di bahu kecilku ini...sekali lagi cehh...ceh...wah....

Dunia mmg tidak adil....dunia juga bukan tempatku......begitu lah juga dgn ofisku kini....di sini bukan tempatku....mungkin.......oops...nape nih nape?bak kata seorang blogger..."kita tak boleh  bercerita sgt hal2 opis di blog....mane tau kot2 ade spy...nak citer lebih2...jom lah sembang kat kedai kopi',,,haha....

Minggu depan mungkin akan bertemu dgn the big boss....saya ade ramai bos,,,,tp kali ini the BIGGEST one...haha.....jawapan yg pasti akan kusebut nnti..."Baiklah datuk sri,,,saya faham" (sambil angguk2 kepala)...jawapan kedua pasti adalah..."ada aku kesah?suka ati ko la nk buat apa"(jawapan dalam hati).....yg pasti hukumannye "pancung kepala"...huhu...its ok....keadilan mungkin tidak berpihak kepada aku ketika ini...takper......"Ya Allah, permudahkan perjalanan hidupku ini, tabahkan hati hambamu ini.....aku redha  jika ini adalah pilihan yg terbaik, hanya Engkau Maha Mengetahui dan sebaik baik perancang...."

Kepada mereka yg suka mengampu,membodek,menyalahkan orang untuk menutup kelemahan diri.....bertaubat lah...ok,tak selamanya anda akan selamat...kata seorang rakan..."kita semua ada pelajaran, kita semua boleh berfikir, jangan memperbodohkan kami...cukup2 lah menipu ok..."


Monday, September 17, 2012

Pandangan Skeptikal Terhadap Orang Indon

Assalamualaikum w.b.t...

Tibe2 nak cakap pasal orang Indon.....Jangan marah....read first ok!

Kat Malaysia ni...memang ramai orang Indon......Orang Indon adalah panggilan terhadap orang Indonesia yang berhijrah ke Malaysia untuk bekerja......Kebanyakan mereka bekerja sebagai buruh, dengan gaji yang dianggap rendah oleh penduduk Malaysia...tapi kalu rajin......pendapatan mereka boleh mengalahkan orang Malaysia...Kunci hidup mereka,,rajin!Tapi kalau orang Indon yang kaya,pangkat besar...kita tk panggil dia orang Indon...tp Indonesia.....(lebih berhemah)....why ha?

Pandangan skeptikal kita terhadap orang Indon:

  • Mereka jahat.......Tak la.....bukan semua orang Indon jahat.......mereka juga manusia biasa sama seperti rakyat Malaysia.......by d way...orang malaysia pun ada yg buat jahat kan...so?
  • Pengotor......Tak jugak......lagipun mereka beragama Islam....orang Islam pengotor ke?
  • Masakan yang tak boleh diterima tekak orang melayu......Tak!bukan ke bangsa melayu juga berasal dari Indonesia?kita serumpun....masakan pun hampir sama.....
Tiba2 I rasa semua orang kena ubah pandangan mereka terhadap orang Indon.....mereka juga perlu dihormati......cuma kita perlu berhati2.....sebb bukan semua orang boleh dipercayai.......

Sunday, September 16, 2012

Wedding Haiza dan high heels ku.....

Assalamualaikum w.b.t.............

Selamat Pengantin baru......dedicated to my best friend,Puan Haiza.(wedding di Rembau)...semoga berkekalan hingga ke akhir hayat.......Alhamdulillah....dapat attend wedding dia semalam.......dapat gak jumpa a few of my old friends.....wani...arfah n husband.....zamani....ct hasmah.......and my best friend isda...........Plan ngan farrah gak nak jumpa kat wedding tu....tapi farrah sgt lambat.....keje lah katakan.........me?ambik cuti beb...wedding best friend nye pasal....pesanan untuk Puan Haiza...."sok2 aku kawin...tak kiralah hari isinin ke ape ke...jangan buat2 tak reti nak amik cuti attend my wedding k.....haha"

Since i dah keje kat sebuah kawasan pedalaman ni......lama la dh tak pakai high heels.......bukan setakat high heels,,,,,baju kurung pun tak pakai dah....sempoi jer g keje....t-shirt,jeans,tudung sarung and kasut flat...siap pakai stokin sebab takut kaki melecet....boleh jer nak pakai selipar...tp nmpak tk senonoh pulak kan......So, semalam g wedding haiza...pakai lah high heels.......adoiiiii sakit kaki den........jalan pun dh mcm robot rasenya..........huh, nasib baik sekejap jer....kalo lama...maunya melecet kaki tu.....

Tq to my niece sebab temankan i g wedding haiza.......pandai dia tgk pelan g sana...haha...dah lama tk dtg lah katakan....hehehe

Wednesday, August 29, 2012

Puasa Enam

Assalamualaikum w.b.t.....

Saya yakin ramai yang keliru ttg puasa enam. Puasa sunat enam hari yang dilakukan pada bulan Syawal........Antara persoalan yg timbul ialah:


  • Perlu ke puasa 6 hari berturut-turut selepas hari raya pertama?
  • Boleh ke digabungkan puasa sunat dengan puasa ganti?
  • Perlu ke qada' puasa dahulu kemudian baru dilaksanakan puasa enam?
  • Wujud ke 'hari raya' selepas selesai puasa enam?
  • Boleh ke batalkan puasa enam untuk memenuhi jemputan rumah terbuka?
Sila rujuk website Ust Zaharuddin  dan Dr.Mohd Asri. Semoga segala persoalan terjawab.

Monday, August 27, 2012

Selamat Hari Raya......

Assalamualaikum w.b.t.....

Selamat Hari Raya semua.....semoga aidil fitri kali ini lebih bermakna buat kita semua......

Alhamdulillah raya tahun ni ramai adik beradik yg pulang kampung....kecuali seorang my sis...katanya melalui facebook...insyaallah raya haji nnti baru balik atau pun raya tahun depan.....oooppsss what ever...mungkin raya di KL lebih meriah daripada di sini....huhuhu........

Tahun ni juga saya cuma dapat beraya di rumah 2 org sahabat...hehehe...rasa mcm dh lama sgt tak jumpa kengkawan...so tergerak lah hati nak menjengah si Huda dan si Linda yg berada di Seremban......sahabat yg dh lama di kenali....kalo tak jumpa 10 tahun pun insyaallah masih boleh ingat lagi...kekekekeke......plan gak nak jumpa farah tp dia ade kat Bahau pulak.....Isda pulak......tk reply msg....bz kot...malas kaco...........

Kemeriahan raya ni ni sebenarnya bukan di rasa pada cantiknya baju raya,byk mane pergi beraya,byk mana dapat duit raya dll....tapi bagaimana kita mensyukuri nikmat yg Allah bg untuk kita mengeratkan silaturrahim sesama kita.......kunjung menunjung tu pun bukannya nak rasa hebat dan gahnya kuieh raya atau cantiknya langsir raya...tp lebih kepada melihat org yg dikunjungi itu sihat dan gembira.....kalo niat untuk mengunjungi itu diperbetulkan,insyaallah akan terasa nikmatnya beraye....

Kepada rakan2 yg mengenali diri ini....saya memohon ampun dan maaf sekiranya ada terlanjur kata, menyakiti hati, menyebabkan kalian mmbenci dan menyimpan dendam. Saya cuma manusia biasa yg tak sempurna dan tak dapat lari daripada melakukan kesilapan.......diam tak bererti melupakan...kalian sentiasa di hati....semoga ikatan silaturrahim yg pernah terjalin antara kita takkan pudar ditelan masa......Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin....


Tuesday, August 14, 2012

Kesah seorang kanak2

Assalamualaikum w.b.t,,,,,

Hi readers...........:)

Yeah, jap lagi dah nak masuk berbuke.....kejap jer tak terasa waktu berlalu.......hopefully you all semua berpuasa...sesapa yg tak berpuasa tu (tak nak puasa)...di harap mereka dikurniakan petunjuk dan hidayah dariNya untuk berubah suatu hari nanti...

Semalam..(malam tadi).....g surau depan rumah...terawih........nak kongsi cerita ttg seorang kanak2......biasanya saya akan dok kt saf belakang sekali..(sekali ngan budak2)...sebab selalu datang lambat...almaklumlahkan...rumah depan surau@surau depan rumah...:)

Ada sorang kanak2 ni.....di takdirkan dok sebelah saya....yg kelakar yg menjadikan saya hilang tumpuan adalah..sepanjang solat terawih tu dia tido......time berdiri pun dia tido, time duduk lagi laaaa.....sekejap badan gerak ke depan sekejap ke belakang...tersengguk2...aduhai....rase mcm nak tahan jer budak tu takut dia tersemban ke depan.........

Bila dah selesai jer solat....tibe2 dia segar...pelik tak?,,,alahai...korang pun punya pengalaman yg sama mcm budak tu jugak kan.........kehkehkeh....

Sunday, August 12, 2012

Sedih bertimpa-timpa

Assalamualaikum w.b.t....

I try to think how to write something that will give knowledge for everyone...but finally, I failed.....

I don't know what was happen to my life lately,,,,,,I'm feeling sad.......everything seem to be wrong.......its including myself,family,friends,job,environment,my car ?....everything........!!

I heard from someone,"You should always remember that you are better than u think"....."God had created your journey of your life"..."Don't simply ignore other person's problem....don't think that you can handle the same problem if you are in their shoes"....


Friday, August 3, 2012

Doa Bertemu Jodoh Untuk Wanita

Assalamualaikum w.b.t....

Erm, untuk yang berkenaan sahaja ok......hafal, berdoa,usaha dan bertawakal......aamin...

Klik

Saturday, July 28, 2012

Dari dalam jiwa

Assalamualaikum w.b.t....

Selamat menunggu waktu untuk berbuka ye.......

Sambil2 tunggu tu update la blog sekejap......hehe....

Dah lama tak menulis dari dalam hati.....ade blog ni sebenarnya untuk meluahkan kata2 yg terpendam di jiwa....walau tiada yang mendengar tp blog ini sentiasa menerima dan menyimpan segala apa yang kita luahkan.....biar suka dan duka...blog tetap setia...cewahhhh......

Di saat mengharungi kehidupan...kata org....biasalah...kdg2 jalan lurus, kadang bengkok, kdg terlanggar bonggol dan sebagainya....kata orang lagi...kalo hidup ini jalannya sentiasa lurus...jangan leka dan lalai...kot2 kat depan tu ade bonggol yg tinggi........jadi sentiasa berhati2......ingat orang2 kat belakang...jangan kejar yg di depan sebab tenaga mereka tak sama dengan kita....berjalan lah ikut kemampuan sendiri........kalo dalam perjalanan banyak perhentian,lambatlah sampai ke destinasi...teruskan usaha...berjalan dan berjalan lah lagi......jangan sesekali putus asa kerana Allah tak suka............sampai di satu titik akhir perjalanan...saat kita kembali kepada-Nya....mereka yg kaya adalah mereka yg banyak menerima ujian dan menghadapinya dengan redha.....mereka yg muflis adalah yang sebaliknya...jadi yg mana satu pilihan kita?

Di bulan Ramadhan yg mulia ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada rakan2 tercinta serta semua rakan2 beragama islam....mohon ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa dan menyinggung perasaan........saya cuma manusia biasa yg tak dapat lari daripada melakukan kesilapan.........maafkan saya ye.......

Di bulan ramadhan ini juga kita sudah maklum bahawa banyak kelebihannya....antaranya doa2 sgt mustajab....ingatan untuk diri sendiri...amalkan solat tahajjud dan solat hajat....jgn tinggalkan terawih......anggaplah ramadhan kali ini seumpama ramadhan yg terakhir untuk kita........cukupkan bekalan!!


Thursday, July 26, 2012

Come from zero, end with zero

Assalamualaikum.....

Selamat berpuasa di bulan yang mulia ini kepada seluruh umat islam....semoga kita sentiasa dirahmati Allah s.w.t....

Bulan puasa ni memang panas nya lain macam....dugaan...dugaan.....semoga kita sentiasa tabah menghadapinya....

Bulan puasa kali ini juga adalah yang kedua aku menyambutnya tanpa abah...huhu....rindunya kat arwah......kepada anak2 di perantauan tu balik la hujung minggu ke kampung...berbuka dan bersahur dengan ibu dan ayah tercinta.....kalo diorang dah tkde......hmm sendiri pikirlah....

Zaman sekarang ni pun mcm dah jd trend mak bapak yg pergi jumpa anak2.....so anak2 yg  busy bekerja tu tk payah la susah2 blk kampung kan.......haha....but for me...i mmg tak suka dgn trend tersebut......kalo kdg2 tkper la beb..........kalo dah selalu??ank2 tak payah amik cuti sebab nak blk kampung lg dah.....cuti tu boleh simpan untuk holiday ke...honeymoon ke.......

But masa my father masih ada...dia mmg tak suka pergi rumah anak2......kalo sekejap2 takper la kan....so pandai2 lah anak nak blk kalo nak tgk muka bapak dia.......kakakakaka.....




Friday, July 13, 2012

Accident lagi

Assalamualaikum.....

Semalam masa g kerja........seriau pulak lalu kat tempat yg pernah saya accident dulu pada 13 January 2012....mane tak nya...ternampak sebuah kereta wira remuk depan dan belakang mencium tebing tanah....teruk...mmg teruk...ketika saya lalu tu...pemandu dah tak ada...maksud saya dia bukan mati...tapi dah di selamatkan......dh takde orang dah kat situ.......masa saya lalu tu kul 7.20 pagi kot.....

Then sampai tempat kerja...tetibe Ainol (org yg membantu saya ketika accident  dulu)....."kak,kak,...tadi ade orang accident kat tempat sama dgn akak dulu....."..."ha...tu la ade nampak kereta td...pemandunya cmne...accident ngan sape?"...."sama mcm akak la...accident sensorang...kereta berpusing2...ade org citer dia nmpak bende melintas...sama kan ngan akak?"...."erk...tak la....saya mane ade nmpak sesapa melintas...."...actually kt report poliss tu yg memandai2 ckp ade binatang melintas untuk dapatkan claim insurans hahaha....."kul bape dia accident?"..."kul 6.40 pagi"....kata Ainol.......erk sama pulak........boleh refer kat sini. Saya tanya lagi.."org dia cmne selamat tak?"...."org dia ok.....hidung jer berdarah..."....huhu...sian dia....tp tempat tu mmg selalu org accident.........yg berlanggar sesama kenderaan pun ade...yg accident sensorang pun ade.....hmmmm........ckp pasal accident....mmg saya berdoa takkan menempuhnya lagi....cukup lah sekali........hati2 semasa memandu ok.....

Kena tinggal ketika makan di kedai

Assalamualaikum.....

Hai korang....sihat ke....semoga sihat2 selalu ye.....hehehe....

Lately (erk bukan sejak dulu ke) mmg tak post benda2 ilmiah....asik post benda yg bukan2 jer kan...kalo ade yang ilmiah pun copy dari blog orang lain....hmm yg sebenarnya kurang membaca sekarang ni....tak tau kenapa....huhu.....maafkan saya buku!hehehe.....

hari ni lunch KFC (my feveret ok...)..tp mkn kat opis jer.......kirim kat Boboiboi...haha.....bukan nak cerita pasal KFC....tp cerita tentang cara makan.....selalu kena tegur..."lambatnya makan.......org lain dah nak abis dah..."...hmm nak buat cmne ek....mmg makan cmtu.......tak tau la lambatnya tang mana...tang kunyah ke...tang suap ke...berangan time makan ke....tak tau nak cakap cmne.........tapi kalo cepat...tu maknanya saya makan tak abis......

Kalau pergi makan kat kedai dgn mak.......mesti mak akan bangun dari meja makan lepas dia dah kenyang...then pergi berborak kat meja lain...tinggallah saya sensorang makan....selalu tau cmtu!huh!

Tuesday, July 3, 2012

Monday, July 2, 2012

Akhirnya.....huhuhuhu

Assalamualaikum.......

Yayyyy dapat jumpa blog balik....yeayyyyy.......

Dah lama laptop rosak........motherboard rosak....melayang RM......huhuhu......baru hari ni tau nak sayang laptop........hmmmm...cayang dia.......(jgn rosak lagi tau, abih duit den)......

Ok, cmnne motherboard boleh rosak........sebab guna lama sgt......cepat panas......tibe2 tk bleh display kat skrin.........itu guna nye 'kipas' esspecially sesapa yg guna AMD........ok tk tau nak terangkan cmne, tk cukup pengetahuan ttg computer...huhu.......

Ok, harini g kerja dgn rasa bosan yg teramat....ramai giler tak datang kerja harini....penangan bola sepak agaknya..........tahniah Spain...(cehhhh mcm lah diorang nak sgt dgr)....dan kerana bosan aku selamba blk kul 3 sebab bos pun tak datang ....syhhhhhhh....

Ok,,,masa untuk melawat blog org lain,,,,,,,chow!

Sunday, June 17, 2012

Debit card- Isi Minyak-oooo begitu rupanya...

Assalamualaikum w.b.t........

Hai...esok cuti.....yea!!Oooopp sama2 lah kita memperingati seterusnya insaf dengan peristiwa Israk Mikraj pada hari ini ye.........

Ok......awak (???) pernah tak guna kad debit (maksudnya kad ATM) untuk isi minyak di mana2 stesen minyak?mestilah pernah kannnnn......Sy ingin ceritakan pengalaman saya mengenai kad debit ini.......Sy mmg kureng sikit lah menggunakan teknologi yg canggih2 ni.....usually I akan pergi kaunter kt stesen minyak tu n bayar.........tp kdg2 minyak terpaksa di isi di kala saya tiada cash yg cukup dalam dompet......dan ada la 2 ,3 kali i guna kad debit untuk isi minyak iaitu yg ter latest sekali pada hari khamis lepas................tp kes ni baru sekarang i realize!!teruk betul la....

Dan nak dijadikan cerita....hari sabtu lepas i g keluar duit kat ATM, then i terkejut tgk balance duit I sgt sikit...(org takde byk duit kan.....bila jd kes cmni mmg terkejut giler ahhhh)........tp I sejuk kan hati lah kan...."mebi ade kuar duit tp lupa ni".....and harini baru I check account online......."ehhh why this happen ha?"tertera di transaction history..."PRE-AUTH DEBIT RM200" dua kali beb.....tp "PRE-AUTH REFUND RM 200" sekali jer....uwaaaaaaa........

Then I call bank yg berkenaan.....alhamdulillah dia menjawab dgn baik dan memberikan penjelasan.......actually mmg cmtu kalo guna kad debit untuk isi minyak....RM 150 deposit yg diambil sementara oleh syarikat minyak itu dan ditambah dgn jumlah RM yang nak diisi...biasanya dia akan refund semula dalam masa 2-3 hari....atau pun 7 hari........tp why 2 kali debit?I isi sekali jer pada tarikh sama.?,,Oo itu sebabnya mungkin yg pertama tu reject (cancel) then masuk kad kali kedua........ooo ok faham.......so kalo after 7 hari (Jumaat mgu depan) kalo tak refund lagi cmne?..."cik boleh call kami balik ok.......ooo ok faham lagi.........selamat duit den!

p/s: bole sekat had pre debit di kaunter ye.........

Friday, June 15, 2012

Pakcik Bedewel

Assalamualaikum w.b.t.......

Its hot!Musim panas melanda....dengar2 nya smpai bulan lapan akan berterusan cuaca begini.....huhu.....

Ok...macam lama dah tak menulis....(ayat skema seorang blogger baru)....tiba2 memaksakan diri menulis di ruang ini buat kesekian kalinya...haha......

Petang tadi balik dari kerja....(don't worry bukan nak cerita pasal kerja).....sampai jer kat depan gate....terus nak pakai kasut nak turun kereta (bawak kereta tak pakai kasut beb)...sambil nak pakai kasut tu....(susah pulak nak pakai,mcm ketat jer....salah saiz ke hape?)...tiba2 Pakcik Bedewel (india)...yg baru balik dari kedai dan lalu depan rumahku bukak kan pintu pagar.........aku pun...."eh eh takper pakcik......"dan pagar pun dh dibukanya........i said "terima kasih"....dia tak jawab pun terus blah.....

Then I cerita la kat my mom.......my mom pun gelak2.......then she said...."dia tu pekak.....kena cakap kuat2 lenkali"......haha