Sunday, October 21, 2012

Judu Tom Yam Seafood

Assalamualaikum w.b.t,,,,,

Pagi tadi pergi pasar......nak beli bahan mentah nak masak la kan......pastu ade sorang Pakcik ni...(pakcik bermaksud seorang lelaki yg dah berumur..) cakap cmni......."den nak boli apo ni....?ni buleh tak judu ngan gulai ikan tenggiri ni?"sambil dia ambil dan tunjuk kacang buncis kat peniaga tu..(judu bermaksud lawannya/nak matcing kan sesuatu lauk dgn sesuatu lauk yg lain)....then peniaga tu cakap..."buleh cik....buleh...."hehehe rajin pakcik tu g pasar beli lauk....sama mcm arwah abah aku dulu....huhuhu...rindu kat arwah abah......

Balik dari pasar....aku siap2 kan bahan nak masak...harini ahad so my turn lah masak kan...hari lain mak yg masak........nak masak tomyam seafood...alahaiiii seafood nye cume udang + sotong je plus sayur2 lah kan......pastu pikir nak judu ngan ape ek ....telur dadar ke?then,,,siap2 kan bahan untuk telur dadar.....tapi bila tom yam dah siap...rase mcm tk best jer nak judu kan ngan telur dadar..takkan lah nak bg mak lunch dgn telur dadar...kalo dinner takper gak....adenya mak aku membebel kang....pastu bukak peti ais tgk ade terung...hmmm buat terung masak itam lah...........(pepandai je bg nama resepi....)

Bahan2 untuk buat terung masak itam ni senang jer.....

  1. terung yg panjang tu
  2. cili api (7-9 biji)
  3. ikan bilis...(jgn sikit sgt)...jgn pakai kiub ikan bilis ye...
  4. bawang merah
  5. bawang putih
  6. sos tiram
  7. kicap manis
  8. Garam
Cara membuatnya:

  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih n cili api.......kalo nak pakai cili besar pun boleh gak...tumbuk sekali ikan bilis tp ikan bilis tk payah lah hancur sgt
  2. Tumis bahan2 yg telah ditumbuk td sampai naik bau
  3. Masukkan terung yg telah dipotong kecil2....nak potong dua jer pun tkde hal.....biar sampai terung hampir kecut
  4. Masukkan sedikit sos tiram......kacau biar sebati.....
  5. Masukkan kicap sesedap rase....jgn sampai itam sgt........
  6. Masukkan sedikit air..(untuk memastikan terung masak secukupnya)
  7. Garam secukup rase
  8. Bila dah sebati...dan warna itam telah menyerlah serta terung pun dah masak...angkat le dan tuang kan ke dalam mangkuk.....
Nyummmyyyyy....best nye makan ngan tom yam seafood.....

Alhamdulillah mak pun tak membebel.....

No comments:

Post a Comment