Monday, November 14, 2016

Susu Bayi Pramatang

Assalamualaikum w.b.t....

Nak share experience dengan lahirnya baby Nisa ke dunia ini...ehem..

Bukan semua ibu-ibu yang melahirkan mendapat peluang untuk menyusukan bayi dengan susu badan sehingga kenyang hingga anak mencapai umur 2 tahun. sesetengah manusia tidak faham kenapa ibu2 tersebut memberi anak dengan susu formula (lembu/kambing), hingga tergamak menyamakan anak tersebut dengan panggilan anak lembu/kambing. yela sebab minum susu diorang kan....huh

Ade pulak tu yang cakap ibu taknak susukan bayi sebab nak jaga badan. nak ramping. eh hellooo kalo uols susukan bayi dengan your breast lagilah badan tu cantik tau tak...huh lagi sekali

dengan terbitnya ayat2 di atas bermakna saya juga tergolong dalam golongan yang tidak mempunyai susu yang cukup untuk diberikan kepada baby Nisa. ade lagi orang cakap...baby pramatang ni perlukan susu ibu yang banyak supaya antibodi dia kuat, supaya dia cepat membesar..... eh hello lagi sekali...saya tau semua tu. doktor dah cakap,nurse pun dah ingatkan. tapi nak buat macam mane, i don't have that opportunity...pls la..jangan hina golongan seperti kami...huh

okay.kembali kepada the main story...baby Nisa dok kat NICU selama 1 month. so nurse terpaksa la bagi susu formula since my susu yang i hantar setiap hari tu tak cukup. Baby Nisa diberi susu dengan menggunakan cawan (bekas yang mcm nak minum ubat batuk tu). nurse selalu cakap baby Nisa pandai minum susu guna cawan :)....

Bila baby Nisa dibenarkan keluar NICU,  saya tanya doktor and nurse, susu apa yang saya boleh bagi kat baby since i tak cukup susu. diorang taknak bgtau (since that hospital is baby friendly (menggalakkan penyusuan susu ibu). diorang cuma cakap bagi susu ibu. huh

Then bila balik rumah, mmg i breastfeed my baby....tapi tak cukup and dia taknak hisap and keep crying....i try n try tak boleh jugak...so my husband and i decided to buy formula milk. tapi taktau nak beli brand apa....bila google mesti akan cakap susu ibu terbaik untuk bayi.....OMG....stress betul...tambah pulak iklan kat tv selalu keluar baby nangis2 then bila ibu dia datang bagi breastfeeding barulah baby diam.....stresssssnye time tu......apa boleh buat then kitorang terus pergi farmasi and tanya diorang. diorang advise guna susu Similac Neosure. So we give it to baby Nisa. but even though we give her the formula milk, i also breastfeed her until dia betul2 taknak.....yela dah bagi susu formula kan..biasenye memang bayi taknak lagi dah hisap susu ibu..... 

what can I share is, susu Similac Neosure memang bagus untuk menaikkan berat baby. and badan baby tak lembik. cuma baby Nisa susah nak berak. sekali berak pun sikit jer. tapi paeds cakap perut baby Nisa okay. dia kata setiap baby tu berbeza and tak semestinya kena berak selalu. so i keep feed her dengan susu tersebut sehingga la usia my baby mencapai 6 bulan......boleh jer nak teruskan lagi, tapi tak mampu beb....for me mahal la susu bayi pramatang ni.....huhu.....so now we all dah tukar susu and dah start feeding her dengan puree...semoga baby Nisa membesar dengan baik dan sihat.

so kepada ibu-ibu baru yang mempunyai anak pramatang dan tidak mempunyai susu ibu yang cukup boleh la cuba susu Similac Neosure untuk bayi pramatang. good luck.

harga susu Similac Neosure 2016:

harga biasa: 76.90 (800++ gram)
harga farmasi (jadi ahli): 73.00
di tempat2 tertentu harganya lebih murah.



6 comments:

  1. Assalam...similac neosure ni yg tin kaler kuning tu yer?

    ReplyDelete
  2. don't worry mama.. apa apa pun, yang penting baby sihat. sebab nak handle baby premature pun dah satu cabaran. semoga dimudahkan OK.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu....biasanya ibu akan bg perhatian yg lebih kepada prematured baby ni

      Delete
  3. Anak saya lahir prematured 36weeks. Berat 2.44kg je.. now dah nak masuk 5bulan..last month timbang baru 4.15kg... doktor pakar dah risau sbb bawah line graf kuning tu... saya mmg bf since dia lahir..tapi susu xsemeriah mcm masa susukan abg2 dia.. mybe gigirl kot.. tiap kali lambt susu nak letdown mengamuk.. susu plak doktor ckp mybe kurang nutrisi... now saya terpaksa campur ngn formula milk.. saya baru try 3hari susu similac neosure ni... harap2 berat badan dia naik cantik la... tq tau share cite awak.. rasa yakin skit.hehe

    ReplyDelete