Thursday, February 17, 2011

Wasiat Terakhir

Assalamualaikum w.b.t.......

Maulidur Rasul telah berlalu....15 Feb 2011/12 Rabiulawal 1432H.....tarikhnya bersebelahan dengan tarikh yg dianggap pemupuk kasih sayang,,,14 Feb....sudah cukup untuk menduga iman kita......tarikh yg mana satu paling dekat dgn kita??fikir2kan........
Hubungan kita dengan Muhammad s.a.w sangat jauh......beringatlah......kita tidak mencintai dan merindui Baginda sepertimana Baginda sering mencintai dan merindui kita...di saat kematian Baginda,ummatnya di sebut2....Baginda risau akan umatnya....dan di saat Baginda dibangkitkan pada hari kiamat nanti,kita juga lah yang pertama sekali di sebut2 Baginda.......Baginda mencari kita untuk diberikan syafaat dan bersama2 dgn Baginda memasuki syurga....tahukah kita,umat Muhammad adalah umat pertama yg akan masuk syurga??

Betapa kasihnya Rasulullah s.a.w kepada kita,ketika kita meniti sirat,Baginda berpesan kepada Malaikat Malik supaya memalingkan muka,kerana Baginda tahu kita sangat takut melihat wajah Malaikat Malik yang sangat bengis........dan Nabi Muhammad juga tahu kita tak akan sanggup melintasi malah menjenguk ke dalam neraka......

Di saat ada umat Muhammad masih berlegar2 jauh daripada Baginda,lalu Mariam berkata..."itu umat Muhammad,mereka telah tersesat".....apabila Nabi Muhammad mendengar,Baginda terus memanggil..."marilah ke sini umatku,akan kuberi syafaatku kepadamu".......bertuahnya kita menjadi umat Muhammad......tapi apa yang kita lakukan di dunia???fikir2kan.....

Ingatlah tentang wasiat Nabi Muhammad s.a.w. yang kita kasihi........

Wasiat Terakhir Rasulullah

Wahai manusia, dengarlah baik baik apa yang hendakku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini, dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanah kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.

Janganlah sakiti sesiapa pun, agar orang lain tidak menyakiti kamu pula.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu, dan dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba', oleh itu segala urusan yang melibatkan riba' di batalkan mulai sekarang.

Berwaspada lah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara perkara besar, maka berjaga jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara perkara kecil.

Wahai manusia , sebagaimana kamu mempunyai hak atas para isteri kamu, mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian, dalam suasana kasih sayang.Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu ata mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang tidak kamu sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini,sembahlah ALLAH, dirikan sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan,dan tunaikan zakat dan harta kekayaan kamu, kerjakan ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan Beramal Solleh.

Ingatlah, bahawa kamu akan mengadap ALLAH pada suatu hari untuk di pertanggungjawabkan di atas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku. Wahai maanusia, tidak ada lagi Nabi dan Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah disampaikan kepada kamu.

Sesunguhnya, aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikut kedua keduanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya, itulah Al-Quran dan Sunnahku. hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikannya kepada orang lain, dan hendaklah orang lain itu menyampaikan pula kepada yang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang mendengar terus dariku.

Saksikan ya-ALLAH, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMU kepada hamba hambaMU.Wallahualam...


p/s:Halaqah tv9...:)

No comments:

Post a Comment