Thursday, February 18, 2010

How to pay Zakat Pendapatan

Don't ask yourself,,,,,layak ke tak layak bayar zakat?This is an information for you to calculate your zakat pendapatan...

Pendapatan dari semua sumber setahun
Gaji (1,500 x 12 bulan) = 18,000
Kerja Lebih Masa = 8,000
Elaun = 5,000
Bonus = 800
Pendapatan sampingan =2,000

Jumlah = 33,800

Perbelanjaan Yang Dibenarkan (Setahun)
Diri = 8,000
Isteri = 3,000
Anak anak = 4,000
Ibu Bapa = 2,400
KWSP = 2,400
tABUNG hAJI = 600
cARUMAN kOPERASI YANG TELAH MMBERI ZAKAT KEPADA AHLI = 1,200

jUMLAH tOLAKAN = 21,600

pENDAPATAN BERSIH YANG WAJIB DIZAKAT

RM 33,800 - RM 21,600 = 12,200

nILAI Wajib Zakat = RM 12,200 X 2.5% = RM 305

bAYARAN ZAKAT SEBULAN = 305/12 BULAN = RM 25.42

 Then, ask yourself,,,,,,,,takkan tak mampu nak bayar RM 25 sebulan??

 
actually bukan hanya boleh bayar di kaunter zakat secara cash,malah boleh guna kad debit....boleh juga buat potongan gaji dan boleh bayar secara online juga melalui bank terpilih!!

Untuk keterangan lanjut boleh lah melayari www.zakatns.com.my............Ada kalkulatorr zakat kat situ,,,tak payah korang kira lagik!heheeeee....

Carilah keberkatan daripada pendapatan yang diperoleh.........(cehcehceh,,,,,,,)

Ape2 pun terpulang kepada diri sendiri ok,,,,,,,,,,

bukan nak pandai2 bagi nasihat tapi ade pengalaman beb,,,kiranya dah terhantuk baru tergadah la ni,,,,,,kuikuikui.......tahun lepas pernah la berniat nak byr zakat pendapatan,,,,,tp bile dah ada duit,,,,tengiang ngiang lak kat telinga,,,,,bukan keje tetap pun,,,kena bayar gak ke,,,,last2 tak bayar,,,,,,,,,dah hasilnya,,,,,aku kehilangan sebulan gaji serta merta.........huh!tak tau la ade kena mengena ngan zakat ke tidak,,,,,,,,,,,,,,,tp,kalo ikutkan fikiran aku,,,memang ade kena mengena,,,,,heheee......so sekarang selain takut terkena lagi,,,,,mahu juga supaya kehidupan ini lebih diberkati dan semoga diri ini lebih redha menerima ketentuanNya,,,aaminnnnnnn....

1 comment:

  1. oo..camni la ye nak kira zakat pendpaatan.huhu, thx!

    ReplyDelete